Foto: F64
Patlaban Latvijā gripas cirkulācija nav sākusies, un plašāku gripas izplatību varētu sagaidīt janvārī - martā, sacīja Latvijas Infektoloģijas direktore (LIC) profesore Baiba Rozentāle.

Vēl ir grūti prognozēt, cik šajā sezonā Latvijā būs izplatīta gripa un kad precīzi sāksies epidēmija, jo parasti epidemioloģiskai slieksnis - 100 saslimušie uz 100 000 iedzīvotāju - tiek sasniegts divu vai divarpus mēnešu laikā pēc pirmā gripas pacienta, bet Latvijā neviens gripas gadījums nav reģistrēts, skaidroja Rozentāle.

Viņa pastāstīja, ka šajā sezonā Pasaules Veselības organizācija ir ziņojusi par 100 gripas gadījumiem ziemeļu puslodē. Savukārt Latvijā gripa nav bijusi apstiprināta nevienam pacientam. Ļoti zemu gripas vīrusu cirkulāciju varētu skaidrot ar neparasti siltu rudeni, uzskata Rozentāle.

Pagaidām visos gripas gadījumos tā paveidi ir tādi paši kā iepriekšējā sezonā, un arī patlaban piedāvātā vakcīna ir tāda pati kā 2010./2011.gada sezonā. Nekas arī neliecina, ka šajā sezonā varētu parādīties kādi citi gripas vīrusi, uzsvēra LIC direktore.

LIC direktore akcentēja, ka vēl nav par vēlu vakcinēties tiem cilvēkiem, kas to vēl nav izdarījuši. Īpaši ieteicams vakcinēties cilvēkiem, kas ir riska grupās - maziem bērniem, cilvēkiem, vecākiem par 65 gadiem, kā arī tiem, kuriem ir cukura diabēts, hroniskas elpošanas ceļu slimības, tajā skaitā astma, cilvēkiem ar pazeminātu imunitāti un traucētām asinsrades orgāna liesas funkcijām, hroniskās asinsvadu sistēmas, nieru, kā arī dažādas vielmaiņas slimības, sacīja Rozentāle, piebilstot, ka gripa un tās izraisītās komplikācijas var būt bīstamas grūtniecēm.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā netika reģistrēti gripas saslimšanas gadījumi, un pie ārstiem nav vērsušies pacienti ar gripas simptomiem, liecina LIC epidemiologu apkopotā informācija.

No elpceļu infekcijām un gripas iespējams izvairīties, ievērojot speciālistu konsultācijas un padomus un personīgo higiēnu, tostarp roku mazgāšanu, elpceļu higiēnu. Ir jācenšas izvairīties no kontakta ar vīrusu infekcijas slimniekiem. Arī pašam saslimušajam jāapzinās, ka, neizārstējies un neievērojot piesardzības pasākumus, viņš var apdraudēt visu apkārtējo veselību.

Speciālisti iesaka regulāri vēdiniet telpas, taču uzmanoties, lai nerastos caurvējš. Svarīgi ir arī ģērbties atbilstoši laika apstākļiem un pēc iespējas biežāk mazgāt rokas. Lai stiprinātu organismu, uzturā vairāk jālieto šķidrums - zāļu tējas, svaigas augļu un dārzeņu sulas, kā arī skābpiena produkti, piemēram, kefīrs, paniņas, biezpiens. Tāpat ēdienkartē ieteicams iekļaut produktu, kas satur fitokomponentus - svaigus kāpostus, ķiplokus, lociņus, citrusaugļus, dzērvenes, medu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!