Foto: DELFI
Līdz ar nākamā gada sākumu Latvijas armijā ieviesīs jaunu struktūru, kurā, salīdzinājumā ar pašreizējo sistēmu, būs mazāks administratīvais aparāts un par Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) prioritāti kļūs Sauszemes spēki. Tiesa, pilnībā reformu ieviešanai būs nepieciešams ilgāks laiks, jo vajadzēs veikt virkni izmaiņu likumdošanā.

Aizsardzības ministrijas Krīzes vadības departamenta direktors - politiskais direktors Jānis Garisons žurnālam "Tēvijas Sargs" pastāstījis, ka jau iepriekš no NATO saņemti aizrādījumi, ka Latvijas armijā ir pārāk liels administratīvais aparāts, bet pārāk maz kaujas vienību. "Mūsu bruņotie spēki nav lieli, bet tiem jābūt efektīviem," norādījis Garisons.

Kopumā aizsardzība sistēma būs sadalīta trijos līmeņos. Pirmais no tiem ir stratēģiskais līmenis, kur visas funkcijas, kas attiecas uz stratēģisko plānošanu, būs integrētas Aizsardzības ministrijā. Otrais - operacionālais līmenis, kur visas funkcijas veiks NBS Apvienotais štābs, savukārt trešais - taktiskais līmenis, kas aptvers Kājnieku brigādi, Aviācijas bāzi, Jūras spēku flotili, Militāro policiju, Speciālo uzdevumu vienību, Zemessardzi un Štāba bataljonu.

Pārmaiņas skars arī NBS komandiera funkcijas. "Tika pieņemts lēmums, ka komandieris īstenos savu nodomu caur izpildsekretāru militāro spēju attīstības jautājumos (..) Iekšējos normatīvajos aktos tiks nostiprināts arī tas, ka NBS komandieris ir autoritatīvākais militārā viedokļa paudējs visās Aizsardzības ministrijas padomēs," skaidro Garisons.

Reformas neies secen dažādu amatu un pakāpju funkciju izvērtējumam. Piemēram, valsts sekretāra vietnieka un izpildsekretāra amati būs līdzvērtīgi ģenerālmajora vai brigādes ģenerāļa amatam. Taču pārmaiņas attieksies arī uz vēl citiem amatiem un posteņiem.

Tāpat paredzēts, ka būs optimizēta apmācību sistēma, nosakot, ka Mācību vadības pavēlniecības komandieris vienlaikus būs arī Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors. Turklāt akadēmija vairāk izmantos ministrijas un NBS speciālistus kā mācībspēkus.

Domāts, ka Štāba bataljonā būs arī NBS orķestris un Sakaru atbalsta centrs.

Garisons atzinis, ka "likvidējot spēku veidu štābus un samazinot vienību štābus, jārēķinās, ka cilvēku skaits būs samazinājies, tāpēc "nedrīkstam pieļaut situāciju, ka pēc reformas štābi un ministrija mēģina deleģēt savus uzdevumus zemākiem štābiem".

Misijās dienošos karavīrus reforma skars mazāk. Tiesa, būs likvidēts komandiera vietnieka amats operacionālajos jautājumos. "Būtiskākais ir tas, ka visas reformas laikā atbrīvotās štata vietas tiks novirzītas uz Kājnieku brigādi, jo nav noslēpums, ka lielākā daļa starptautisko misiju uzdevumu gulstas uz Kājnieku brigādes pleciem," skaidrojis Garisons.

Kā vienu no faktoriem, kura ietekme uz budžetu vēl nav zināma, Garisons min arī valsts budžeta samazinājumu.

Ziņots, ka ekonomiskās krīzes laikā valsts budžeta finansējums ir sarucis arī Latvijas armijai. Tas licis NBS mazināt savus tēriņus, tostarp arī uz karavīru atalgojuma rēķina. Tādējādi, līdzīgi kā daudzas citas nozares, arī NBS tiek veiktas administratīvās reformas.

NBS patlaban sevī ietver Sauszemes spēkus, Gaisa spēkus, Jūras spēkus, Zemessardzi, Militāro policiju un citas institūcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!