Foto: F64

Vakcīna pret tuberkulozi pasargā no saslimšanas ar smagākajām tuberkulozes formām, tomēr nepasargā ne no inficēšanās ar slimības ierosinātāju, ne arī no saslimšanas, skaidroja Tuberkulozes un plaušu slimību centra Bērnu nodaļas ārste Iveta Ozere.

Mediķe uzsvēra, ka vakcinēšanās pret tuberkulozi ir ļoti svarīga, jo tā pasargā no saslimšanas ar smagākajām tuberkulozes formām, piemēram, centrālās nervu sistēmas tuberkulozes un miliārās jeb visa organisma tuberkulozes, kuru iznākums reizēm ir arī letāls.

Poti pret tuberkulozi dzīves laikā jāsaņem tikai vienu reizi, un to ievada bērnam no otrās līdz piektajai dzīvības dienai, visbiežāk pirms izrakstīšanas no dzemdību nama. Vairāk šo poti ievadīt nerekomendē, jo nav pierādīts, ka tas palielinātu imūnsistēmas aktivitāti pret tuberkulozes ierosinātāju, stāstīja Ozere.

Plaušu ārste uzsvēra, ka pamata profilakses metode ir savlaicīga, agrīna slimnieku atklāšana un ārstēšana, lai pēc iespējas pārtrauktu infekcijas izdalīšanos apkārtējā vidē.

LETA jau ziņoja, ka pērn pirmreizēja saslimšana ar tuberkulozi Latvijā tika konstatēta 788 cilvēkiem, savukārt Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati liecina, ka 2011.gadā vēl 300 līdz 400 cilvēkiem Latvijā saslimšana ar tuberkulozi nav tikusi atklāta.

Šobrīd Latvijā ir 38 ar tuberkulozi saslimušie uz 100 000 iedzīvotāju. Epidēmijas stāvoklis rastos tad, ja uz 100 000 iedzīvotāju būtu 100 saslimušie, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati.

Galvenie tuberkulozes simptomi ir klepus ar vai bez krēpām, kas ilgst vairākas nedēļas, nespēks, paaugstināta ķermeņa temperatūra, pastiprināta svīšana naktīs, svara zudums. Slimībai progresējot, šos vieglos simptomus nomaina drudzis, mokošs klepus ar asins atspļaušanu, ievērojams svara zudums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!