Foto: Shutterstock
Nacionālajā rehabilitācijas centrā (NRC) "Vaivari" visvairāk nonāk Covid-19 pacienti, kas pēc Covid-19 izslimošanas cīnās ar smagiem plaušu bojājumiem, neiroloģiskām, kardioloģiskām un muskuloskeletālām problēmām, medijiem pirmdien sacīja NRC "Vaivari" valdes priekšsēdētāja Anda Nulle.

Viņa uzsvēra, ka ļoti daudziem pacientiem pēc Covid-19 pārslimošanas saglabājas ilgstoši kognitīvie traucējumi – "cilvēks kustas, darbojas, bet ir problēmas ar lēmumu pieņemšanu, domāšanas ātrumu".

Nulle atgādināja, ka šis vīruss ir "viltīga slimība", jo nav tikai akūtais slimības periods, bet iespējamas arī smagas un ilgstošas sekas, kas seko pēc slimības, proti, to dēvē par "garo Covid-19".

Kā norādīja Nulle, uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi pacienti, kuri rehabilitācijā nonākuši ar pabeigtu pilnu vakcinācijas kursu, lielākā daļa, kam ir nepieciešama ilgstoša rehabilitācija, ir nevakcinētie pacienti.

Nulle, tāpat kā citi speciālisti, aicināja iedzīvotājus neatlikt balstvakcināciju, jo tas krietni samazina smagu slimības gaitu un stacionēšanas nepieciešamību. "Jāizmanto visi iespējamie līdzekļi, lai izvairītos no smagas norises un rehabilitācijas," viņa sacīja.

Tāpat viņa norādīja, ka ir pacienti, kam pietiek divu trīs nedēļu rehabilitācijas kursa, bet ir arī tādi, kas atgriežas pēc aptuveni astoņiem mēnešiem.

Arī infektologs Uga Dumpis aicināja neatlikt balstvakcināciju pret Covid-19, jo tas "samazina risku saslimt ar omikronu vairāk nekā uz pusi".

Tāpat viņš uzsvēra, ka ar Covid-19 omikrona paveidu inficējas arī tie, kuri ir pārslimojuši kādu citu paveidu, tāpēc arī viņiem jāveic primārā vakcinācija.

Aizvadītajā diennaktī veikts 7171 Covid-19 tests, reģistrēti 1560 jauni saslimšanas gadījumi, bet četri inficētie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

No visiem konstatētajiem inficēšanās gadījumiem 668 personas bija nevakcinētas pret Covid-19 vai vakcinācijas kursu nepabeigušas, savukārt 892 inficētie bija vakcinēti.

Mirušie bija šādās vecuma grupās: viens cilvēks 40-49 gadu vecumā, viens 60-69 gadu vecumā, divi 70-79 gadu vecumā. Visi četri bijuši vakcinēti.

Pagājušajā diennaktī pozitīvo testu īpatsvars pret testētajiem ir 21,8%, savukārt 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju ir pieaudzis no 1414,1 līdz 1464,1.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!