Foto: LETA
Patlaban Pļaviņās tiek veikti plūdu seku likvidācijas darbi, atsūknējot ūdeni no iedzīvotāju ēkām, informēja Pļaviņu novada pašvaldības vadītājas vietnieks Ainārs Arnītis.

Viņš pastāstīja, ka patlaban tiek veikti applūšanas seku likvidācijas darbi, - iedzīvotājiem tiek sūknēts ūdens no ēku pagrabiem un akām. Darbs turpinās jau no vakardienas, Valsts ugunsdzēsības un drošības dienests to darīs arī rīt, 22.aprīlī.

Arnītis papildināja, ka pašreiz tiek apsekotas arī visas plūdu skartās pašvaldības iestādes un pārējās iedzīvotāju mājas. Apsekošana tiks veikta arī rīt. Kopumā, kā pastāstīja Arnītis, ir applūdušas vairāk nekā 60 mājas, līdz ar to darbs esot ļoti intensīvs.

Pļaviņu novada pašvaldības vadītājas vietnieks arī uzsvēra, ka ledus gabalu ir daudz un tos vajadzētu nosūtīt valdībai "par "pareizi" pieņemto lēmumu neizsludināt ārkārtas situāciju". Visas ielas gan no ledus gabaliem ir atbrīvotas. Situāciju uzrauga Pašvaldības policija, jo ir daudz bezatbildīgu cilvēku, kas uz ledus gabaliem pat ceļ savus bērnus.

Kopumā Arnītis papildināja, ka lielākā bīstamība ir garām un Daugava ir atbrīvota no ledus, līdz ar to pat ūdens līmeņa celšanās vairs neapdraudēs pašvaldību.



Savukārt Jēkabpilī stāvoklis esot normalizējies un nekādi lieli apdraudējumi vairs nepastāv, aģentūrai LETA pastāstīja Krustpils novada civilās aizsardzības speciālists Edgars Līcis. Plaši applūdusi teritorija gan ir Dunavas pagastā, kur ūdens ir appludinājis pļavas, - tur esošajām mājām pa sauszemi piekļūt nevarot, tomēr pašas mājas nav apdraudētas.

Kā ziņots, Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis turpina nedaudz paaugstināties, savukārt tas strauji samazinājies pie Zeļķiem - par 95 centimetriem (cm), bet pie Pļaviņām par 3,75 metriem, - liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra aktuālā informācija. Pie Daugavpils kopš vakardienas pārsniegts bīstami augsts ūdens līmenis.

Daugavā posmā Veļiža - Jēkabpils turpinās ūdens līmeņa paaugstināšanās ar intensitāti 6 - 46 cm. Ūdens līmeņa paaugstināšanās turpinās arī Daugavas pietekās Baltkrievijas teritorijā par 5 - 26 cm, kā arī Dubnā, Laucesā un Rēzeknē par 2 - 12 cm, Ogrē posmā Lielpeči - Ogre par 7 - 12 cm, bet Aiviekstē par 25 - 31 cm.

Saglabājoties bīstami augstam ūdens līmenim, Daugavā pie Verhņedvinskas un Polockas, kā arī Disnā pie Šarkovščinas turpinās dzīvojamo teritoriju applūšana. Arī Lielupes baseinā, vairāku mazo Latgales un Vidzemes upju baseinos, kā arī Daugavā posmā Krāslava - Zeļķi joprojām saglabājoties augstiem ūdens līmeņiem applūdušas palienes un zemākās vietas.

Attiecībā uz ledus situāciju, tad Daugavā pie Veļižas upe brīva, bet posmā no Suražas līdz Vitebskai vēl vērojama reta ledus iešana. Savukārt posmā no Ullas līdz Jersikai upe brīva, vien reta ledus iešana novērojama pie Jēkabpils un Pļaviņām. Pie Zeļķiem un Pļaviņām upes krastos ledus krautņi. Daugavas pietekas gan Baltkrievijas, gan Latvijas teritorijā brīvas no ledus. Tāpat brīva Lielupe pie Jelgavas un Venta pie Kuldīgas. Gaujā pie Valmieras vērojama reta ledus iešana, bet pie Siguldas upe ir brīva.

Lielajā Juglā pie Zaķiem vērojama neliela ūdens līmeņa pazemināšanās par 14 cm, bet Ošā un Pededzē par 12 - 16 cm.

Joprojām ūdens līmeņi turpina paaugstināties arī Gaujā: diennaktī par 19 - 27 cm, neliela paaugstināšanās vērojama arī Amatā un Vaidavā. Salacā un tās baseina upēs Sedā un Rūjā vērojamas ūdens līmeņa svārstības.

Lielupē turpinās ūdens līmeņa pazemināšanās ar intensitāti 10 - 22 cm, bet Lielupes pietekās par 10 - 23 cm. Tāpat ūdens līmenis pazeminās Ventā par 17 - 27 cm, kā arī pārējās Kurzemes upēs.

Ūdens temperatūra šorīt Latgales un Vidzemes upēs bija 2-4 grādi, Zemgales upēs 5-8 grādi, Kurzemes upēs 7-8 grādu robežās.

Tuvākajās dienās turpināsies reta ledus iešana un ūdens līmeņa paaugstināšanās Daugavā. Ūdens līmeņa paaugstināšanās turpināsies arī Gaujā, bet Salacā iespējamas ūdens līmeņa svārstības. Lielākajā daļā Kurzemes un Zemgales upju turpināsies pakāpeniska ūdens līmeņa pazemināšanās, atsevišķos upju posmos iespējama ūdens līmeņa svārstības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!