Foto: LETA
Apvienības "Par labu Latviju" (PLL) Saeimas frakcija ir gatava aicināt arī pārējo frakciju deputātus parakstīt iesniegumu Saeimas prezidijam par Valda Zatlera oficiālu izvirzīšanu Valsts prezidenta amatam.

"Vienotība" vēl nav izlēmusi, vai pievienosies PLL iesniegumam, savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) to negrasās parakstīt. Nav arī zināms, vai kandidāta izvirzīšanas iesniegumam pievienosies Nacionālā apvienība, jo viedokļi par Zatleru kā labāko kandidātu frakcijā tomēr ir atšķirīgi.

"Mēs esam gatavi aicināt arī pārējos parakstīt šo kopīgo iesniegumu, lūgsim visus, kas ir pauduši atbalstu Zatleram, pievienoties," piektdien pavēstīja PLL Saeimas frakcijas vadītājs Edgars Zalāns.

Pēc viņa teiktā, pašlaik pārliecība ir lielāka, ka Zatleru amatā ievēlēs uz otro termiņu, lai gan signāli no "Vienotības" un ZZS neesot tik skaidri kā no divām mazajām opozīcijas partijām.

"Vienotībai" jau neviens netraucēja pirmajai pieteikt Zatleru, ja jau bija tik liela pārliecība par visu frakcijas deputātu atbalstu," norādīja politiķis.

Saeimas priekšsēdētāja un "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa sacīja, ka vēl neesot spriests, vai Zatlera kandidatūru Saeimā iesniegs katra frakcija atsevišķi vai kopā, informēja Saeimas spīkeres preses sekretārs Aleksis Jarockis.

"Tas nav svarīgākais ieņemt vietu pie Saeimas kancelejas un iesniegt pirmajam Zatlera kandidatūru. Būtiskāk ir nodrošināt atbalstu Zatlera pārvēlēšanai amatā," uzsvērusi Āboltiņa.

Lai gan vēl neesot spriests, kas iesniegs Zatlera kandidatūru Saeimas prezidijā, Āboltiņa apliecināja, ka ar to nevilcināsies.

ZZS Saeimas frakcijas līdera Augusta Brigmaņa atbilde bija īsa: "Daudz svarīgāk par jebkuru parakstu ir vīra vārds – Augusts saka vīra vārdu, ka atbalstīs Zatleru, tādēļ netaisos nekādus papīrus parakstīt. Vienmēr esmu cilvēkiem ticējis uz vārda un to arī pateikšu."

Brigmanis uzskata, ka tagad neesot ne mazāko šaubu par Zatlera ievēlēšanu. "Mēs jau tāpat skaidri redzam, ka Zatlers būs ievēlēts," paskaidroja Brigmanis.

Opozīcijā esošās Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis minēja, ka frakcijā ne visi deputāti būtu gatavi parakstīties par Zatlera izvirzīšanu, lai gan frakcija balsojumā būs vienota.

"Daži no mūsu biedriem nebija sākotnēji tik pozitīvi noskaņoti par Zatleru un nebūs gatavi parakstīt izvirzīšanu, bet ir pilnīgi skaidrs, ka mēs Zatleru atbalstīsim balsojumā," klāstīja Cilinskis.

Jau ziņots, ka Nacionālā apvienība ceturtdien nolēma atbalstīt Zatleru un līdz ar to Zatleram pietiek balsu, lai ieņemtu Valsts prezidenta amatu vēl uz otro termiņu, ja politiķi slēgtajā balsojumā rīkosies saskaņā ar iepriekš pausto.

Zatleram atbalstu paudusi "Vienotības" frakcija, kurā ir 33 deputāti, apvienība PLL ar astoņiem deputātiem. Nacionālajai apvienībai ir septiņi deputāti. Savukārt ZZS sola vismaz 15 deputātu atbalstu Zatleram.

Pēc PLL pieprasījuma Valsts prezidenta kanceleja sākusi gatavot nepieciešamos dokumentus, kas nepieciešami prezidenta amata kandidātam. Tā kā arī no "Vienotības" ir saņemts mutisks lūgums, prezidenta kanceleja gatavo dokumentus arī šim politiskajam spēkam, aģentūru BNS informēja prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!