Plūdu dēļ Jēkabpils novadā piektdien, 13. janvārī, atbildīgie dienesti uzsāka cilvēku evakuāciju no Pļaviņu, Celtnieku un Zvanītāju ielām un tuvākajiem mikrorajoniem. Pievakarē tika ziņots, ka bīstamākajās vietās nostiprināts aizsargdambis, bet tā nostiprināšanas darbi turpinās. Vakarā slēgta sabiedriskā transporta satiksme daļā Rīgas ielas, kas atrodas Daugavas labajā kastā jeb Krustpils pusē.

Cīņu ar plūdiem atbildīgie dienesti turpinās arī naktī, ziņo Latvijas Televīzija.

Jēkabpils novada pašvaldība piektdienas vakarā "Facebook" vēsta, ka atbildīgie dienesti ar ekskavatoru lauž ledu un atbrīvo ceļu upes plūdumam. Tiek darīts viss, lai pilsētu no plūdiem pasargātu.

Tehniskie darbinieki turpina dambī meklēt jaunas vietas, kur ūdens var tikt cauri, piektdienas vakarā no Jēkabpils ziņo Latvijas Televīzija (LTV). Speciālisti plāno situācijai sekot visu nakti un, ja nepieciešams, tad to darīs arī ilgāk.

Arī LETA ziņo, ka Jēkabpilī turpinās Daugavas aizsargdambja stiprināšana. Jēkabpils mērs Raivis Ragainis (LZP) uzsvēris, ka darbi turpinās un pašlaik nav vērojama situācijas pasliktināšanās.

Viņš vērtēja, ka dambja pārraušana būtu traģiska, jo nozīmētu, ka ūdens un ledus masa ar vairākus metru augstu vilni burtiski iznīcinātu apdraudēto pilsētas mikrorajonu.

Ūdens līmenis turpina paaugstināties un jau esot sasniedzis 8,66 metru atzīmi.

Ragainis zināja teikt, ka ūdens līmeņa paaugstināšanās notiek apmēram pa trīs centimetriem stundā.


Plūdu draudu dēļ Jēkabpilī slēgta sabiedriskā transporta satiksme daļā Rīgas ielas, kas atrodas Daugavas labajā kastā jeb Krustpils pusē. Slēgta sabiedriskā transporta kustība Rīgas ielas posmā no Kurzemes ielas līdz Dārza ielai, ziņo LETA.

Pirms tam, ūdens līmenim Daugavā turpinot kāpt un Jēkabpilī applūstot plašākām teritorijām, piektdienas vakarā tika slēgta satiksme Daugavas kreisajā krastā, Brīvības ielas posmā no Vecpilsētas laukuma līdz Rūdolfa Blaumaņa ielai.

Medijs "Jēkabpils Laiks" vēsta, ka Jēkabpils reģionālajā slimnīcā plūdu draudu dēļ izsludināts ārkārtas reaģēšanas režīms saistībā ar risku paaugstināšanos plūdu draudiem, kas potenciāli var novest pie elektroenerģijas un ūdens padeves traucējumiem.

Pastāv draudi evakuācijai. Pacientu uzņemšana ar operatīvo medicīnisko transportu nenotiek, tiek saglabāta palīdzības sniegšana pacientiem, kas paši ierodas Neatliekamās palīdzības un uzņemšanas nodaļā.

Jēkabpils novada pašvaldība arī vēsta, ka vieta, kur bijuši vislielākie draudi dambja iebrukšanai, nostiprināta, un tā novērsti zemes nogruvuma draudi.

Jēkabpilī, kur Daugavas plūdu ūdeņi šodien sākuši grauzt aizsargdambi, bīstamākajā vietā tas ticis nostiprināts. Dambja nostiprināšana turpinās, jo ūdens sūkšanās caur dambi konstatēta arī citās vietās. Cilvēki tiek aicināt nekādā gadījumā nenākt uz dambi, tostarp lai netraucētu tā stiprināšanas darbus, ziņo LETA.

Piektdien Jēkabpilī lēni sāka brukt pilsētu aizsargājošais dambis, taču to operatīvi sāka labot.

"Delfi" lasītājs Rolands ziņo, ka ledus kalns jau ir pie dambja malas.

Jēkabpils mērs Raivis Ragainis (LZP) video uzrunā pilsētniekiem piektdienas novakarē atzina, ka ūdens līmenis nepārtraukti kāpj – applūst zemākās vietas, daudzas vietas, ceļoties gruntsūdens līmenim, bija applūdušas jau iepriekš. Mērs pieļāva, ka pilsētā var tikt sasniegts rekordaugsts Daugavas ūdens līmenis. Tiem, kas arī plūdu gadījumā domā palikt mājās, nepieciešams sagādāt pārtiku vismaz pāris dienām, atzīmēja mērs.

Jēkabpils novada dome publiskojusi pilsētas karti, kurā redzama plūdu draudiem visvairāk pakļautā pilsētas daļa.

"Jēkabpils Laiks" ziņo, ka pulksten 17.13 Slēgta satiksme Jēkabpilī, Brīvības ielā – posmā no Vecpilsētas laukuma līdz Rūdolfa Blaumaņa ielai.

Jēkabpils dome pulksten 13.40 paziņoja, ka cilvēkiem, kuri dzīvo Pļaviņu ielas posmā no A. Žilinska mūzikas skolas līdz Celtnieku ielas mikrorajonam, kā arī Zvanītāju ielas iedzīvotājiem nepieciešams steidzami evakuēties.

Jēkabpils novada pašvaldības Civilās aizsardzības inženieris Tālis Zalva paudis, ka šajā posmā ir problēmas ar Daugavas aizsargdambja noturību un pastāv bažas, ka tas varētu tikt pārrauts. Ja tā notikšot, evakuēties būšot par vēlu, tāpēc iedzīvotāji aicināti evakuēties nekavējoties, raksta Jēkabpils ziņu portāls "Radio1.lv".

Vienā posmā Daugavas aizsargdambim radušās sūces, tāpēc dienesti veic dambja stiprināšanu.


Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina iedzīvotājus neapmeklēt plūdu apdraudētās teritorijas Jēkabpilī, lai netraucētu operatīvo un pašvaldības dienestu darbību.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati liecina, ka piektdien ap pulksten 16 ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils sasniedza 8,6 metrus virs novērojumu stacijas nulles atzīmes – tas ir otrais augstākais ūdens līmenis novērojumu vēsturē.

Jēkabpils novada "Facebook" lapā arī lasāms, ka iedzīvotājiem, kuri atrodas plūdu apdraudētajās teritorijās un nepieciešama evakuācija, tiks nodrošināti evakuācijas autobusi.

Evakuācijas autobusu atrašanās vieta:

  • Auseklīša ielā 4a (Palla) (no pulksten12.30),
  • Zemgales ielā, pie Jēkabpils Romas katoļu baznīcas stāvlaukuma (no pulksten 12.30),
  • Jēkabpils sporta halles stāvlaukumā (no pulksten 15.00);
  • Rīgas ielā, pie veikala "Mini rimi" (no pulksten 12.30);
  • Kazarmu ielas laukumā (no pulksten 12.30).

Autobusu atpazīšanas zīme būs uzraksts uz tiem – "evakuācijas autobuss".


Visi autobusi būs gatavi kursēt no pulksten 12.30, savukārt autobuss no Jēkabpils multihalles stāvlaukuma – pulksten 15.

Evakuācija notiks uz Jēkabpils 2. vidusskolu, kur sporta zālē tiks nodrošināta patveršanās vieta.


Savukārt Jēkabpils reģionālajā slimnīcā situācija šobrīd ir stabila, telpas nav applūdušas. Tiek veikti preventīvie soļi materiālo vērtību saglabāšanai, pārvietojot slimnīcas aptiekas noliktavā esošās preces no pagrabstāva uz stacionāra pirmo stāvu.

Medijs "Jēkabpils laiks" vēsta, ka pulksten 10.50 sasniegts kritiskais ūdens līmenis – 8,40 metri. Tas nozīmē, ka pilsētā kādā brīdī var sākties iedzīvotāju evakuācija. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina iedzīvotājus sekot līdzi notikumu attīstībai un būt gataviem iespējamai evakuācijai – sagatavot līdzi ņemšanai dokumentus, sakaru un finanšu līdzekļus, mājā pārvietot priekšmetus augstāk un nostiprināt pagalmā novietotos.

Saistībā saistībā ar straujo ūdens līmeņa paaugstināšanos Jēkabpilī, piektdien, 13. janvārī, tiek pārtraukts mācību process sekojošās Jēkabpils pilsētas un novada skolās un interešu izglītības iestādēs, kuras atrodas plūdu apdraudētajās teritorijās:

  • Jēkabpils Valsts ģimnāzija;
  • Jēkabpils 2. vidusskolas filiāles, kas atrodas Rīgas ielā 200a, Rīgas ielā 192;
  • Jēkabpils Mākslas skola;
  • Jēkabpils Bērnu un jauniešu centrs;
  • Ābeļu pamatskola.

No piektdienas augstāk minētas skolas tiek slēgtas, saistībā ar ūdens līmeņa straujo kāpumu Daugavā un plūdu draudiem.

Savukārt SIA "Jēkabpils ūdens" informē, ka, ņemot vērā paaugstināto ūdenslīmeni Daugavā kā rezultātā applūst aizsargdambim piegulošās ielas, uzņēmuma tehnika un cilvēkresursi prioritāri novirzīti plūdu ierobežošanai kritiskajās vietās. Līdz ar to "Jēkabpils ūdens" nenodrošina asenizācijas pakalpojumus, kā arī neveic ūdens atsūknēšanu privātmāju pagrabos.

Pašvaldība arī aicina iedzīvotājus neapmeklēt un nepārvietoties plūdu apdraudētajās teritorijās, jo iedzīvotāju plūsma apgrūtina glābēju un drošības dienestu darbu. Iedzīvotājiem arī aizliegts pārvietoties par pilsētas aizsargdambi.

Jau vēstīts, ka Jēkabpils novadā spēkā sarkanais brīdinājums par plūdiem. Hidrologi prognozē, ka ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils var pietuvoties sarkanajam brīdinājuma kritērijam – 8,4 metriem – vai pat pārsniegt to.

Pašvaldības pārstāvji norādījuši, ka no lieliem plūdiem pilsētā dambis pasargā līdz aptuveni deviņus metrus augstam ūdens līmenim.

Pie Zeļķu tilta un Daugavas lielākajā daļā ūdens līmenis turpina lēnām pazemināties, arī Pļaviņās situācija nav mainījusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!