Foto: LETA

Situācija ar ledus sastrēgumu Jēkabpils novada teritorijā joprojām ir ļoti bīstama, vietnē "Facebook" informē Jēkabpils novada pašvaldība. Tiesa gan evakuācija plūdu apdraudētajās teritorijās pakāpeniski tiek atcelta – tā pilnībā atcelta pilsētas labajā krastā, un iedzīvotāji drīkst atgriezties mājvietās, vēsta pašvaldībā.

Pašvaldībā vēsta, ka evakuācijas autobusi šobrīd vairs aktīvi nedežurē.

Lai gan šobrīd dažādās darba grupās gan tiek apspriests ledus masas sakustināšanai izmantot Nacionālo bruņoto spēku un Zemessardzes piedāvātās ledus spridzināšanas iespējas, taču spridzināšana joprojām ir izslēgta, atzinis Jēkabpils novada mērs Raivis Ragainis (LZP).

Pēc viņa paustā, joprojām nav atrasts neviens puslīdz drošs un rezultātu garantējošs variants.

Ledus pie Zeļķu tilta ir sakustējies, "mēs mēģinām visiem spēkiem iekustināt to," "Facebook" pirmdien informējis Ragainis.

Pašvaldības amatpersonas kopā ar Valsts robežsardzes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta speciālistiem veic Jēkabpils novada plūdu skartās teritorijas apsekošanu ar Iekšlietu ministrijas nodrošināto helikopteru.

Foto: Jēkabpils novada dome "Facebook"

"Mērķis ir apsekot Zeļķu tiltu, novērtēt cik tālu ir nonākuši vižņi, kas atdalījušies un aizgājuši virzienā uz Pļaviņām, apsekot situāciju, kāda ir uz Sakas salas un novērtēt ūdens masu kustību Jēkabpils virzienā," atzinis Ragainis.


Kā ziņots, agrā pirmdienas rītā situācija Jēkabpilī joprojām ir saspringta, ūdens līmenis ir augsts, bet ledus nav sakustējies, intervijā LTV sacīja

Diennakts laikā ūdens līmenis Daugavā esot krities par 45 centimetriem. Patlaban dienesti darot visu iespējamo, tiekot stiprināts dambis, iesaistīto brigādes mainoties nepārtraukti. Vairāki uzņēmi iesaistījušies ar savu tehniku, ekskavatori strādājot nepārtraukti.

"Rūpniecisks darbs notiek," rezumēja Ragainis, pieļaujot, ka šodien uzsāksies darbus arī pie daļas pilsētas atbrīvošanas no ūdens, iespējams, cilvēki daļā māju varēs arī atgriezties. "Ja speciālisti teiks, ka kanalizācija ir spējīga pieņemt to masu, kas nepieciešama, tad, iespējams, pieņemsim lēmumu, ka vienā pilsētas daļā būs reevakuācija, cilvēki varēs atgriezties savās mājās," sacīja mērs.

Uzņēmumā AS "Sadales tīkls" "Delfi" uzzināja, ka tas jau no 10. janvāra sekojis līdzi situācijai plūdu skartajās teritorijās, drošības nolūkos pārtraucot elektroapgādi bīstamajās zonās, kā arī ar specializēto tehniku un cilvēkresursiem palīdzot Jēkabpils aizsargdambja stiprināšanas darbos.

16. janvāra rītā elektroapgāde drošības apsvērumu dēļ joprojām atslēgta aptuveni 160 klientiem Jēkabpils novadā. "Sadales tīkls" turpina apsekot objektus, un, tiklīdz tas atkal ir droši, elektroapgāde tiek atjaunota.

Savukārt LTV "laika ziņu vīrs" Toms Bricis norāda, ka nekā iepriecinoša nav – ja pašā Daugavā ūdens līmenis krītas, pieplūde uz Jēkabpils pusi ir mazinājusies, tad pēdējās dienās visās Daugavas pietekās ūdens līmenis atkušņa dēļ ir kāpis. Diena vai divas, tas satecēs Daugavā, un līmenis atkal kāps.

"Visu darba nedēļu temperatūra būs ap nulli, brīvdienās iestāsies neliels sals, un tā ir tā kombinācija, kas vispār nav vajadzīga, jo atkusnis būs par vāju, lai ledu izkausētu, bet sals būs par vāju, lai visu upi aizsaldētu un ūdeņus nomierinātu," sacīja Bricis.

"Delfi" jau ziņoja, ka Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati liecina, ka līdz svētdienas vakaram ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils bija nokrities līdz 8,4 metriem, kas joprojām ir raksturojams kā ļoti augsts.

Ap pulksten 19 LVĢMC ziņoja, ka ledus sablīvējums uzsācis kustību no Zeļķiem uz Pļaviņām, tāpēc gaidāmas krasas ūdens svārstības arī šajā posma.

Zeļķos reģistrēts 5,88 metru augsts ūdens līmenis, savukārt Pļaviņās tas sasniedzis 10 metrus.

Savukārt pašvaldība norāda, ka svētdienas vakarā atbildīgie dienesti turpina darbu pie aizsargdambja stiprināšanas un notiek ūdens atsūknēšana. Arī pilsētas lietus ūdens novadīšanas sistēmas darbojas ierastajā režīmā.

Neskatoties uz Daugavas ūdens līmeņa kritumu, Jēkabpils pašvaldības pārstāvji arī svētdien aicināja plūdu skarto teritoriju iedzīvotājus evakuēties no savām mājvietām, jo nav zināms, cik ilgi aizsargdambis izturēs Daugavas spiedienu.

Iedzīvotājiem ir pieejami evakuācijas autobusi, tos var pieteikt zvanot pa tālruni 29206072. Cilvēki tiek evakuēti uz Jēkabpils 2. vidusskolu un Jēkabpils 3. vidusskolu.

Ragainis iepriekš norādīja, ka galvenā bīstamība joprojām ir dambis, kurš pagaidām iztur ūdens un ledus slodzi un tā stiprināšanā iesaistīti plaši resursi.

Nākamais solis Jēkabpils novada Civilās aizsardzības komisijas dienaskārtībā ir plānot, kā no Daugavas augšteces nākošā ūdens atbrīvot pilsētas zemākās vietas.

Ragainis no rīta uzrunā iedzīvotājiem norādīja, ka aizsargdambis ir izturējis vēl vienu nakti, taču vižņu masa Daugavā nav izkustējusies.

"Situācija ir stabila un lielu apdraudējumu no ūdens masas es neredzu. Lielākais apdraudējums ir dambis, ko turpinām stiprināt," pauda mērs.

Savukārt pašvaldība paziņojumā norāda, ka ir notikusi būvnieku sanāksme par to, kā tālāk rīkoties saistībā ar dambja saglabāšanu, jo dambis visu laiku mirkst, tādējādi paliekot vājāks. Tāpēc iedzīvotāji no apdraudētajām teritorijām joprojām aicināti evakuēties.

Ragainis norādīja, ka nepārtraukti saņem citu pašvaldību piedāvājumus palīdzēt, un šonakt pilsētā piesaistīti Jelgavas un Daugavpils pašvaldības policijas spēki, lai varētu dot iespēju izgulēties glābšanas darbos iesaistītajiem.

Mērs arī pauda, ka Krustpils iedzīvotājiem apdraudējums ir krietni zemāks, jo dambis tajā pilsētas daļā tur spiedienu.

Naktī uz svētdienu, ziņojot par aktuālo situāciju pašvaldībā, Civilās aizsardzības inženieris Tālis Zalva norādīja, ka situācija Daugavā pie Jēkabpils ir bīstama, bet pagaidām stabila.

Pašvaldība piesaistījusi hidroinženieri, kas kopā ar pašvaldības vadību un citiem atbildīgajiem speciālistiem nepārtraukti novēro situāciju, kā arī konsultē par plūdu radīto apdraudējumu novēršanas veidiem.

Lai netiktu apdraudēta iedzīvotāju drošība, kopumā elektroapgāde patlaban uz laiku ir atslēgta 252 klientiem Jēkabpils pilsētā un Jēkabpils novada Ābeļu un Kūku pagastā, vēsta aģentūra LETA. Naktī uz svētdienu jauni atslēgumi nav veikti. Vienlaikus elektrības piegāde ir atjaunota 60 klientiem.

Valsts prezidents Egils Levits atgādina, ka svētdien ir sasaukta Krīzes vadības padomes sēde, kurā ministri uzklausīs aktuālos ziņojumus par situāciju novadā. Levits sola sekot līdzi lemtā īstenošanai un situācijas attīstībai Jēkabpilī.


Jau ziņots, ka augstā ūdens līmeņa dēļ Jēkabpilī pastāv bažas par aizsargdambja izturību, tāpēc jēkabpiliešiem ieteikts evakuēties no savām mājvietām, jo ledus un ūdens masā veikt glābšanas darbus ir teju neiespējami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!