Pēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) aicinājuma Ministru kabinets jau piektdien ārkārtas sēdē lems par ārkārtas situācijas izsludināšanu plūdu skartajās pašvaldībās, portālam "Delfi" apliecināja ministra pārstāve Maija Pētermane.

Pašlaik premjers Valdis Dombrovskis neatrodas Latvijā, taču ārkārtas sēdi var sasaukt premjera pienākumu izpildītājs - aizsardzības ministrs Artis Pabriks, portālam "Delfi" pastāstīja Sprūdža pārstāve Maija Pētermane.

Sprūdžs piektdien apmeklēja vairākas plūdu skārtās teritorijās un arī telefoniski sazinājās ar vairāku applūdušo pašvaldību pārstāvjiem, un secināja, ka pašlaik situācija tiešām ir dramatiska un lēmums par ārkārtas stāvokļa izsludināšanu ir nepieciešams nekavējoties, pastāstīja Pētremane.

Ārkārtas stāvokļa noteikšana ļaus daudz operatīvāk novērts plūdu sekas, izmantot nepieciešamas valsts materiālās rezerves, iesaistīt darbos karavīrus un glābējus ne tikai no plūdu skartajām pašvaldībām, bet arī no citiem reģioniem.

Savukārt, kad plūdi būs beigušies, varēs lemt par nepieciešamo palīdzību, taču pašlaik svarīgākais ir operatīvie glābšanas darbi, norādīja Pēteramane.


Latvijas Pašvaldību savienība aicina ministru prezidentu jau piektdien sasaukt Krīzes vadības padomes sēdi un Ministru kabineta sēdi, lai izskatītu jautājumu par ārkārtas situācijas izsludināšanu plūdu skarto pašvaldību teritorijās.

Premjera pienākumu izpildītājs Artis Pabriks (V) gan sākotnēji pauda, ka neredz iemeslu ārkārtas valdības sēdes sasaukšanai, jo atbildīgi dienesti situāciju kontrolējot.

Jau patlaban armija un Materiālās rezerves esot gatavībā un jebkurā brīdī varot sniegt palīdzību gan ar cilvēkiem, ģeneratoriem, teltī un visu citu nepieciešamo, un tam speciāls valdības lēmums neesot nepieciešams.

Taču vēlāk valdības ārkārtas sēdi tomēr nolemts sasaukt. Pabriks pulksten 20:00 izsludinājis Ministru kabineta sēdi saistībā ar Pļaviņu novada domes iesniegto pieprasījumu izsludināt ārkārtējo situāciju saistībā ar plūdu radītajiem apdraudējumiem. Pabriks Ministru kabinetā lūgs Iekšlietu ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvjus ziņot par situāciju valstī, lai ministri var pieņemt lēmumu par tālāko rīcību, portālu "Delfi" informēja ministra pārstāve Inga Saleniece.

Jau ziņots, ka Pļaviņu novada pašvaldības Civilās aizsardzības komisijas ārkārtas sēdē pašvaldības un operatīvo dienestu pārstāvji nolēmuši aicināt Ministru kabinetu izsludināt ārkārtas situāciju Pļaviņu pilsētā un Aiviekstes pagastā, vēsta Staburags.

Pļaviņu novada domes priekšsēdētājas vietnieks Ainārs Arnītis informēja, ka līdzīgi kritiska situācija esot gan Pļaviņās, gan Aiviekstes pagastā, tāpēc lūgs valdība izsludināt ārkārtas situāciju, nosakot atbilstošu turpmāko rīcību.

"Plūdi pilsētu ir pārdalījuši divās daļās un ar automašīnu nav iespējams šķērsot Pļaviņas, jo noplūdušajā Upes ielā ūdens līmenis virs brauktuves jau ir aptuveni 70 centimetru. Pa šo laiku applūdusi arī Raiņa iela, pa kuru vēl no rīta varēja apbraukt naktī applūdušo Daugavas ielu," laikrakstu "Staburags" informē Arnītis.

Autotransportam ieteicams neiebraukt Pļaviņās vispār, bet braukt tikai pa apvedceļu garām pilsētai.

Aptuveni 15 cilvēku evakuēts uz bijušās ēdnīcas telpām Pirmā Maija ielā 2 Aiviekstes pagastā.

Ūdens līmenis Daugavā pie Pļaviņām par 62 centimetriem pārsniedz kritisko robežu. Situācija patlaban pasliktinās. Kopš šā rīta līmenis kāpis vēl par 44 centimetriem, ziņo "Staburags".

Jau ziņots, ka piektdien no rīta ūdens līmenis Daugavā pie Pļaviņām sasniedzis vēsturiski maksimālo atzīmi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Piektdien plkst.9:30 ūdens līmenis pārsniedzis vēsturiski maksimālo novēroto ūdens līmeni par 12 centimetriem - sasniegta atzīme 75,15 metri pēc Baltijas augstuma sistēmas. Savukārt plkst.12 sasniegts jauns ūdens līmeņa rekords - 75,50 metri pēc Baltijas augstuma sistēmas.

Vēl pulksten 9:00 ūdens līmenis bija 74,85 metri pēc Baltijas augstuma sistēmas.

Glābēji no applūdušajām mājām Pļaviņās jau izglābuši astoņus cilvēkus, piecus suņus un trīs kaķus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!