Foto: LETA
Naktī uz trešdienu Ogres apkaimē plūdos gājusi bojā kāda sirmgalve, LNT raidījumā "900 sekundes" pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Inga Vetere.

Naktī glābēji palīdzējuši evakuēties 22 cilvēkiem, kuri atradušies plūdu zonā, desmit cilvēki atteikušies no evakuācijas, bet vienā mājā atrasts sirmgalves līķis.

Vetere pastāstīja, ka līķis bija ūdenī, un precīzus nāves iemeslus noteiks ekspertīze, noskaidrojot, vai tā bija noslīkšana, nosalšana, vai arī plūdu dēļ stresa situācijā sievietei kļuva slikti.

Glābšanas darbi Ogrē turpinājās līdz pulksten 2:00 naktī, norādīja Vetere.

Plūdu dēļ Ogrē naktī arī slēdza satiksmi Brīvības un Rožu ielu krustojumā, liecina Valsts policijas informācija.

Plūdu dēļ AS "Sadales tīkls" šonakt vairākās vietās Ogrē un Ogres novada Ogresgala pagastā atslēdza elektrību, lai neapdraudētu iedzīvotāju drošību, informēja "Sadales tīkls".

Šonakt atslēgta 20 kilovoltu vidējā sprieguma līnijas vairāki posmi Ogres pilsētā, uz laiku pārtraucot elektroenerģijas piegādi 234 klientiem, kā arī plūdu apdraudējuma dēļ nācās atslēgt 0,4 kV zemsprieguma līniju Ogres novada Ogresgala pagasta dārzkopības sabiedrībā "Ogre 88", bez elektrības 192 klienti.

AS "Sadales tīkls" atkārtoti brīdina visus elektroenerģijas lietotājus par bīstamību, ko rada ūdens klātbūtne elektroiekārtām un elektroierīcēm. Redzot strauju ūdens līmeņa celšanos privāto māju vai saimniecības ēku tuvumā, elektroierīces ir jāatslēdz no strāvas piegādes, tādējādi novēršot apdraudējumu konkrētajam objektam.

Savukārt vietējais ziņu portāls "Ogrenet.lv" vēsta, ka abpus Ogres upes krastiem satiksmei ir bloķētas galvenās ielas. Jau no otrdienas plkst.22:00 glābšanas un evakuācijas darbi ritēja pie Norupītes uz Brīvības ielas, kur ūdens spēks pārrāva dambi, kā rezultātā nepilnas minūtes laikā applūda gan iela, gan apkārtējās mājas.

Tikmēr Ogres upes pretējā krastā pie iebraukšanas "Lašupēs" arīdzan izvietots policistu postenis, kas bloķējis ceļu pa Jāņa Čakstes prospektu. Ja arī nebūtu kārtībsargu, nevienam tālāk tik un tā neizdotos, jo ledus krāvums atrodas tieši uz asfaltētā ceļa, vēsta "Ogrenet.lv".

Ogres novada domes izpilddirektors Pēteris Špakovskis atzina, ka šobrīd atliek tikai gaidīt un cerēt, ka ūdens un ledus atkāpsies. "Bažas rada ledus sablīvējums pie dzelzceļa tilta," portālam "Ogrenet.lv" atzinis Špakovskis.

Ogres novada pašvaldības policijas priekšnieks Uģis Ulmanis portālam "Ogrenet" pavēstīja, ka trīs no evakuētajām personām ir izmitinātas Ogres pansionātā, pārējie ir atraduši pagaidu naktsmītnes pie radiniekiem, draugiem vai kaimiņiem. Ulmanis vēl norāda, ka brīdināti par kritisko situāciju esot arī Latvijas dzelzceļa pārstāvji. "Dzelzceļš ir brīdināts, tāpēc vilcieni pirms tilta piebremzē un ir gatavībā apturēt sastāvu, ja ledus ies pāri tiltam," atzinis Ulmanis.

Hidrologu informāciju liecina, ka daudzviet plūdu draudi saglabājas. Otrdien vakarā ledus iešana Jēkabpils – Zeļķu posmā izraisīja strauju ūdens līmeņa celšanos. Trešdien plkst.4:00 ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils bija sasniedzis 80,77 metri Baltijas augstumu sistēmā (BS), bet pie Zeļķiem 76,73 metri BS. Plkst. 6:00 ūdens līmenis bija pazeminājies par 16 centimetriem, bet pie Zeļķiem - par 4 centimetriem, salīdzinot ar ūdens līmeņa atzīmi plkst. 4:00, pie Zeļķiem upe brīva no ledus. Šajā upes posmā palienes un zemākās vietas sākušas applūst. Šodien turpināsies ledus iešana Daugavā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Sarežģīta situācija otrdien pēcpusdienā izveidojās Ogres upē, kur bija vērojamas krasas ūdens līmeņa svārstības gan novērojumu stacijā Ogre Lielpēči, gan pie Ogres pilsētas. Otrdien vakarā ledus sastrēgums, kas bija izveidojies pie Lielpēčiem, sāka virzīties uz pilsētas pusi, tā rezultātā pie Lielpēčiem strauji pazeminājās ūdens līmenis, bet Ogres pilsētā ūdens līmenis strauji pacēlās par vairāk nekā diviem metriem. Ogrē pie Lielpēčiem maksimālais ūdens līmenis otrdien novērots plkst. 20:30, kad tas bija 34,58 metri BS, bet pie Ogres pilsētas plkst. 23:15, kad tas bija 24,53 metri BS. Trešdien no rīta plkst. 6:00 ūdens līmenis Ogrē pie Lielpēčiem 32,29 metri BS, bet Ogrē pie Ogres 24,11 metri BS.

Lielupē arī saglabājas samērā augsti ūdens līmeņi un applūdušas palienes un daudzviet arī zemākās vietas.

"OgresTV" - plūdu notikumi naktī uz trešdienu:

Savukārt "Latvijas Valsts ceļi" ziņo, ka upju tuvumā esošajos ceļos var būt apgrūtināta vai pat slēgta satiksme. Jau šobrīd ir applūduši un slēgti ceļi Jelgavas, Tukuma, Ogres un Aizkraukles novados. Pirms slēgtajiem vai applūdušajiem ceļu posmiem tiek izvietotas ceļa zīmes un nodrošināts apbraucamais ceļš. Plūdiem pieņemoties spēkā, var applūst arī citi ceļi, kas ir upju vai citu ūdenstilpņu tuvumā.

Lai pasargātu ceļus no priekšlaicīgas sagraušanas šķīdoņa laikā uz daudziem valsts vietējās un dažiem reģionālās nozīmes autoceļiem tiek noteikti pagaidu satiksmes ierobežojumi kravas autotransportam. Šo autoceļu sakārtošanas darbus varēs veikt tikai tad, kad ceļu konstrukcija būs apžuvusi.


Jau ziņots, ka daudzviet Latvijā sākušies plūdi. Otrdien dažviet Ogrē un Ogres novadā sākušies pamatīgi plūdi, ap pulksten 14:15 Ogrē, dārzkopības sabiedrības "Dārziņi" plūdu zonā strauji paaugstinājies ūdens līmenis, vēsta "Ogres fakti".

Pirmdienas vakarā Ogres upe sagādājusi negaidītu un nepatīkamu pārsteigumu Ogresgala pagasta centrā, appludinot mājas "Rankas 17". Šajā teritorijā, pie Rankas upes ietekas Ogres upē, šāda situācija izveidojusies pirmo reizi, nekad agrāk tā neesot noticis. Saistībā ar ūdens līmeņa paaugstināšanos AS "Sadales tīkls" otrdien sācis elektrības atslēgšanu atsevišķiem klientiem Jelgavā.

Savukārt iespējamo pavasara palu dēļ Daugavpilī var tikt demontēti pagrabos esošie siltummezgli, līdz ar to pilsētā var tikt daļēji pārtraukta siltumapgāde, otrdien paziņojusi pašvaldība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!