Foto: LETA
Ogres novada domes deputāti komiteju sēdē atbalstīja tikai pērn apstiprinātā Ogres novada teritorijas plānojuma grozījumu izstrādi, jaunajā plānā iecerēts aizliegt jaunu ēku celtniecību applūstošajās teritorijās un mainīt Ogres upes aizsargjoslas robežu, ziņo "Ogres Fakti".

Līdz ar grozījumiem iecerēts mainīt apbūves noteikumus šopavasar plūdu skartajās zonās, mainīt applūstošo teritoriju robežu un vienlaikus Ogres upes aizsargjoslas robežu, kā arī noteikt apbūvētajai un faktiski applūstošajai teritorijai turpmākas izpētes un plānošanas teritorijas statusu. Šajā teritorijā saglabāsies esošā apbūve, bet netiks pieļauta jaunu ēku būvniecība.

Teritorijas plānojuma grozījumi skars arī citas, ar plūdiem nesaistītas "sāpīgās" vietas novadā. Ņemot vērā Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vēstuli par neprecizitāti kultūras pieminekļa  aizsargjoslas izvietojumā, nepieciešami grozījumi teritorijas aprobežojumu kartē, grozot aizsargjoslu ap kultūras pieminekli -  dzīvojamo ēku Ogrē, Kalna prospektā 9. Paredzētas arī citas izmaiņas, vēsta "Ogres Fakti".

Izstrādātā Ogres novada teritorijas plānojuma grozījumu redakcija tiks nodota publiskajai apspriešanai uz  4 nedēļām, šajā laikā paredzot sanāksmi Ogres novada pašvaldības administrācijas ēkā, Ogrē, Brīvības ielā 33, sabiedrības viedokļu uzklausīšanai.


Jau ziņots, ka aprīļa vidū Ogri piemeklējuši pamatīgi plūdi, naktī uz 17.aprīli evakuēti 22 cilvēki, vienā mājā ūdenī atrasts sirmgalves līķis, viņas nāves cēlonis bija noslīkšana. Plūdu dēļ cieta arī Ogres novada mērs Edvīns Bartkevičs. Grūstot dambim pie Norūpītes un veidojoties apmēram trīs metrus lielam izskalojumam, no ūdens spēka nepaspēja izvairīties un kopā ar ledus gabaliem straumē ierauts arī Bartkevičs un domes saimniecības pārzinis Jānis Žvīgurs.  

Lai mazinātu plūdus  Ogrē spridzināts ledus, bet vēl nākamajā dienā pēc tam upe nebija brīva no ledus un plūdi turpinājās. Kopumā applūda vairāk nekā 100 mājas, pašvaldība nolēma piešķirt 10 000 latu plūdu seku likvidēšanai. Tāpat Ogres pašvaldība aicinājusi pašvaldību ministriju rosināt izmaiņas likumā, lai ļautu pašvaldībām materiāli palīdzēt plūdos cietušajiem privātīpašumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!