Foto: LETA

Spēcīgās lietavas un plūdi pērn vasaras izskaņā un rudenī Latvijas austrumu robežai nodarījuši zaudējumus 150 000 eiro apmērā, trešdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta Panorāma” sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Vaicāts, vai šogad tiks paveikti ieplānotie austrumu robežas sakārtošanas darbi, ministrs pauda cerību, ka šogad nebūs stipras lietavas, piebilstot, ka nevar pilnībā apgalvot, ka viss plānotais tiks padarīts. Robežas ierīkošanu plānots pabeigts 2019. gadā, un austrumu robežas sakārtošana jāpaliek no visiem aspektiem kā prioritātei.

Ministrs norādīja, ka pērn robeža bija cietusi intensīvo lietavu un plūdu dēļ. Bojājumi fiksēti aptuveni 150 000 eiro apmērā.

Saistībā ar pārkāpumiem, kurus visbiežāk fiksē uz robežas – kontrabandu un nelegālo migrāciju -, ministrs sacīja, ka šajā jomā daudz kas tiekot darīts. Pērn Valsts robežsardze, neskaitot Valsts ieņēmuma dienesta Muitas policiju, izņēmusi 22 miljonus cigarešu. Kozlovskis to vērtē kā lielu apjomu, piebilstot, ka risks saglabāsies arī šogad. Lielākoties robežsargi izņemot nelegālās cigaretes uz Baltkrievijas robežas, tāpēc jāsakārto arī tā Latvijas robežas daļa.

Nelegālās migrācijas plūsma uz zaļās robežas ir samazinājusies, sacīja ministrs, norādot, ka runa ir par organizēto noziedzību. Latvija nelegālajiem ieceļotājiem ir īpaši aktuāla, jo tā ir arī Eiropas Savienības robeža.

Lūgts precizēt par cik procentiem, aizturēto nelegālo imigrantu skaits ir samazinājies, Kozlovskis precīzu skaitli nosaukt nevarēja, bet noteica, ka runa ir par vairākiem desmitiem procentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!