Foto: Publicitātes foto

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) arvien turpinot pārbaudi par nacionālboļševiku aktīvistu Benesu Aijo saistībā ar iespēju atņemt viņam pilsonību par brīvprātīgu iesaistīšanos citas valsts militārā organizācijā.

Kā norādīja PMLP preses pārstāve Santa Jonāte, šajā lietā patlaban jaunumu neesot.

LETA jau ziņoja, ka PMLP iepriekš norādīja, ka pārbaudē galvenais ir noskaidrot, vai Aijo patiešām nav ieguvis nevienas citas valsts pilsonību un vai Krimas "pašaizsardzības spēki" ir oficiāla militāra organizācija, vai viņš nav citas valsts pilsonis.

Kā ziņots, Drošības policija (DP) iepriekš sāka jaunu kriminālprocesu pret Austrumukrainas teroristu rindās karojošo nacionālboļševiku Aijo. Pērn stājās spēkā izmaiņas Krimināllikumā, kas aizliedz prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā ārvalstīs, finansēt šādus bruņotus konfliktus, kā arī vervēt, apmācīt un nosūtīt citas personas dalībai šādos bruņotos konfliktos. Krimināllikuma izpratnē prettiesiska piedalīšanās bruņotā konfliktā ir aktīva piedalīšanās ārpus Latvijas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā, kas vērsts pret valsts teritoriālo neaizskaramību vai politisko neatkarību vai citādi ir pretrunā ar Latvijai saistošajām starptautiskajām tiesībām.

Aijo par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā ārvalstī draud brīvības atņemšana līdz desmit gadiem.

Savukārt Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pagājušajā gadā izsludināja Aijo meklēšanā krimināllietā, kurā viņš apsūdzēts par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu. Aijo bija jāstājas tiesas priekšā, taču viņš ir aizbēdzis no Latvijas un paziņoja, ka atrodas pašpasludinātās "Luhanskas tautas republikas" armijas rindās Donbasā un piedalās kaujas operācijās.

Vēl pirms Aijo aizbēgšanas un izmaiņām Krimināllikumā DP bija paziņojusi, ka par citiem Krimināllikuma pantiem sākusi kriminālprocesu pret vairākiem Latvijas iedzīvotājiem pēc tam, kad pērn internetā parādījās video, kurā trīs bruņoti vīrieši publiski izteikuši aicinājumu doties uz Ukrainas dienvidaustrumiem. Pēc izmaiņu stāšanās spēkā DP šo kriminālprocesu papildināja ar jauno Krimināllikuma normu, un tagad prettiesiska piedalīšanās bruņotā konfliktā tiek inkriminēta ne tikai Aijo, bet arī Vjačeslavam Visockim, Valentīnam Miļutinam, Grigorijam Kosņikovskim un Anatolijam Matjukovskim. Visas personas ir izsludinātas meklēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!