Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) ir sākusi pārbaudi par Latvijas pilsonības atņemšanu diviem Ukrainā separātistu pusē karojošiem Ludzas iedzīvotājiem, kuri ir Latvijas pilsoņi, informēja PMLP Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Laura Laiva.

Pārbaude sākta par Latvijas pilsonības atņemšanu saistībā ar iespējamu brīvprātīgu iesaistīšanos citas valsts militārā organizācijā.

Jau ziņots, ka PMLP tādu pašu pārbaudi veic saistībā ar pazīstamā nacionālboļševiku aktīvista Benesa Aijo iesaistīšanos Krimas "pašaizsardzības spēkos", kur viņš bija pazīstams ar iesauku "Beņa-Antimaidans". Tāpat kā Aijo gadījumā, arī ludzāniešu gadījumā, persona, kurai atņemta Latvijas pilsonība, nevar palikt par bezvalstnieku, proti, tai jābūt arī citas valsts pilsonībai.

Jau ziņots, ka, visticamāk, starp Ukrainas separātistu rindās karojošajiem cilvēkiem ir vismaz trīs Latvijas iedzīvotāji. Nesen internetā ievietoti videomateriāli, kuros trīs vīrieši krievu valodā apgalvo, ka ir no Latvijas pilsētas Ludzas, sniedz savu motivāciju karošanai un aicina doties uz Ukrainas dienvidaustrumiem.

Drošības policija noskaidrojusi, ka videomateriālos redzamie vīrieši ir Latvijas iedzīvotāji - divi ir Latvijas pilsoņi un viens ir nepilsonis. Vīrieši jau agrāk bijuši Drošības policijas redzeslokā kā personas, kurām ir saikne ar nacionālboļševiku kustību.

Drošības policija pret trijotni sākusi kriminālprocesu par publisku aicinājumu uz terorismu, kā arī par šaujamieroča iegādāšanos, glabāšanu un nēsāšanu. Par publisku aicinājumu uz terorismu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pat astoņiem gadiem. Tā ir pirmā reize Latvijā, kad sākts kriminālprocess par aicinājumu uz terorismu.

Turpinot izmeklēšanu kriminālprocesā pret Ukrainā separātistu pusē karojošajiem ludzāniešiem, Drošības policija (DP) veikusi septiņas kratīšanas un izņēmusi vairākus šaujamieročus un munīciju. Viens no izņemtajiem šaujamieročiem bija glabāts bez atļaujas.

DP atturējās precizēt kratīšanas vietas, vai ieroči varētu būt piederējuši trim ludzāniešiem un kāda veida ieroči atrasti.

Patlaban DP turpina veikt izmeklēšanas darbības. Pamatojoties uz to rezultātu, tiks pieņemti procesuāli lēmumi, tostarp par procesuālo statusu, piemērojamajiem drošības līdzekļiem un izsludināšanu meklēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!