Foto: DELFI
Aptuveni puse no visiem Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) saņemtajiem iesniegumiem ar lūgumu piešķirt politiski represētās personas statusu pērn atzīti par nepamatotiem, un statusa piešķiršana atteikta, informē pārvalde.

Kopš pagājušā gada 1.jūlija, kad politiski represētās personas statusa piešķiršana centralizēti tika uzticēta PMLP, pārvaldē saņemti 117 iesniegumi ar lūgumu piešķirt politiski represētās personas statusu. 43 gadījumos PMLP lūgumu atzinusi par pamatotu, savukārt 42 gadījumos šī statusa piešķiršana atteikta, jo persona nav atbildusi likumā noteiktajām prasībām. Pārējos gadījumos vēl turpinās izvērtēšana.

PMLP skaidro, ka līdz ar pērn pieņemto iesnieguma izskatīšanas kārtības maiņu daļai iesniedzēju ir radies nepareizs priekšstats, ka mainījušies arī kritēriji, pēc kādiem izvērtē, vai personai var piešķirt politiski represētās personas statusu. Kopš PMLP ir pārņēmusi šo funkciju no pašvaldībām, iesniegumi saņemti arī no personām, kas jau iepriekš bija vērsušās savā pašvaldībā un tur saņēmušas atteikumu, taču tagad otrreiz piesakās šim statusam, jo sagaida, ka Pārvalde uz viņu apstākļiem skatīsies citādāk.

Jau vēstīts, ka kopš pagājušā gada 1.jūlija politiski represētās personas statusa noteikšanai un apliecības saņemšanai iedzīvotāji var vērsties nevis savā pašvaldībā, kā tas bija līdz šim, bet gan jebkurā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) teritoriālajā nodaļā neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!