Foto: DELFI
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) datu noplūdes lietā aizdomās turētā informācijas tehnoloģiju speciālista Ilmāra Poikāna aizstāvībai ceturtdien pie Ministru Kabineta ēkas pulcējušies protestētāji aptuveni stundu pēc pasākuma sākuma jau pamazām izklīst, novēroja portāls "Delfi".

Foto galerija - protests pie MK

Foto galerija - protests pie Ģenerālprokuratūras

Pašlaik pie valdības ēkas Brīvības ielā pulcējušies aptuveni 40 cilvēki. Notikumus uzrauga aptuveni 10 policistu, netālu novietots arī Rīgas pašvaldības policijas "busiņš".

Portāls "Delfi" novēroja, ka gājēju ietve apkārt Ministru Kabineta ēkas kāpnēm ir pilnībā klāta ar dažādiem uzrakstiem un attēliem. Viens no saukļiem ir "Ejiet na***!", tāpat protestētāji rakstījuši "Brīvību presei!", "Par atklātu sabiedrību!" "Neo mīt katrā no mums!", "Krītu aizskalos, dusmas paliks", "Par Ilzi!", "Neaizmirstiet, kurš jūs ievēl!", "Vispirms tiesājiet sevi!" un citus. Kāds ir uzzīmējis bultas valdības ēkas virzienā un virs tām uzrakstījis "Zoo te" un "Lopu siles vadītāji".

Portāls "Delfi" novēroja, ka uzreiz pēc protesta akcijas beigām ap pulksten 14:30 sētnieki jau steidza nomazgāt aprakstīto ietvi. Neviens no valdības pārstāvjiem pie protestētājiem neiznāca.

Savukārt pie prokuratūras ceturtdien pēcpusdienā daļa protestētāju ieradās ar aizbāztām mutēm un krekliņos ar uzrakstu "Neo – mūsu izvēle", novēroja portāls "Delfi".

Ap pulksten 15 pie prokuratūras bija sanākuši aptuveni 40 lielākoties gados jauni cilvēki, viņus vēroja policisti divās Valsts policijas un vienā Rīgas pašvaldības policijas automašīnā, kā arī daudzi mediju pārstāvji. Vēlāk protestētāju skaits pamazām pieauga līdz aptuveni 80 cilvēkie, un aizvien vairāk un vairāk kļuva arī uzraugošo policistu, novēroja portāls "Delfi".

Ar plakātu "Brīvību Ilmāram!" un "Trīs zvaigžņu ordeni!" paust atbalstu Poikānam ieradušies arī pieci viņa kolēģi. Viņi portālam "Delfi" sacīja, ka, viņuprāt, Poikāns darījis visu pareizi, tāpēc viņi ir atnākuši to atbalstīt.

Poikānu jeb Neo atbalstīt atnākuši arī pie Ministru kabineta ierīkotās "telšu komūnas" pārstāvji, kuri tur plakātu krievu valodā "Telšu pilsētiņas iemītnieki atbalsta Neo". Tāpat protestētāji tur plakātus ar uzrakstiem "Valsts vara absolvējusi Lukšenko universitāti", bet citā transparentā jautā: "Vai ir noķerts Laukrozes slepkava?"

Protestētāji arī skaļi skandē: "Brīvību Neo!", savukārt pa Kalpaka bulvāri garambraucošās automašīnas signalizē.

Burzmā kādi cilvēki arī pamanās vākt parakstus par to, lai atbrīvotu no kriminālatbildības 13.janvāra grautiņu dalībniekus.

Pagaidām Neo atbalsta pasākumi noritējuši mierīgi un bez aizturētajiem, informēja Valsts policijas pārstāvis Aigars Bērziņš.

Jau vēstīts, ka policija otrdien VID EDS datu noplūdes lietā aizturēja Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas fakultātes pētnieku Ilmāru Poikānu. Ceturtdien viņš atzinis, ka ir Neo un ieguvis datus no VID EDS.

Informācija par iespējamo Neo aizturēšanu medijos parādījās trešdien, kad nāca klajā ziņas par kratīšanu Latvijas Televīzijas raidījuma "De facto" žurnālistes Naglas mājās. Ekonomikas policija žurnālistes mājās kratīšanu veikusi, uzskatot, ka viņai ir informācija par Neo. Policija izņēmusi žurnālistes privāto datoru un citus datu nesējus.

Par vērienīgu datu noplūdi no VID EDS kļuva zināms februārī - noplūda aptuveni 7,5 miljoni dokumentu ar valsts iestāžu un uzņēmēju finanšu datiem. Virtuālā persona Neo, kas sevi dēvēja par Ceturtās atmodas tautas armijas (4ATA) pārstāvi, ik pa dažām dienām publiskoja šajā datu sistēmā iegūtus algu sarakstus. Par notikušo pirmie ziņoja LTV raidījums "De facto".

Neo skaidroja, ka sistēmu nav "uzlauzis", bet gan izmantojis tajā esošo "drošības caurumu". VID saistībā ar notikušo noplūdi disciplināri sodīja vairākus Informātikas pārvaldes darbiniekus, bet Finanšu ministrija paziņoja, ka sistēma ir uzlabota un iegūt datus no tās vairs nav iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!