Foto: DELFI
Saistībā ar datu noplūdi no Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (VID EDS) aizdomās turētais Latvijas Universitātes pētnieks Ilmārs Poikāns savā rīcībā noziedzīgas darbības nesaskata un intervijā LTV raidījumam "De facto" svētdien apgalvo, ka darbojies bez līdzzinātājiem; gan datu iegūšanu, gan kampaņu ar Neo un Ceturtās atmodas tautas armiju (4ATA) viņš izdomājis viens pats.

Poikāns intervijā atzina, ka ir Neo, kurš caurumu sistēmā atklāja un par to vēlāk informēja "De facto". Viņš uzsvēra, ka datus publicējis cēlu mērķu labad – lai sabiedrība gūtu priekšstatu, cik vārdos solītā jostu savilkšana bijusi patiesa.

Poikāns stāsta, ka viņa tuvinieki par atklājumu, ka viņš ir Neo, bijuši pārsteigti. No vienas puses, viņi cīņu par sabiedrības interesēm novērtē, taču "no otras puses, noliku zem sitiena arī ģimeni. Es ceru, ka tas viss beigsies laimīgi," sacīja Poikāns.

Poikāns arī pauda aizkustinājumu par sabiedrības atbalstu. " Jāatzīst, vienu brīdi jau likās, ka sabiedrība ir neglābjama, bet tomēr izrādījās, ka viss ir kārtībā," uzskata Poikāns.

"Viss, kas ir zināms par Neo, to visu esmu darījis viens pats," apgalvo Poikāns, un iepriekš pausto apgalvojumu par 4ATA skaidro tā, ka paskatoties uz ielas, tā "varbūt jau veidojas".

Poikāns uzsvēra, ka atzīst savas darbības, taču neuzskata, ka tās būtu krimināli sodāmas, uzskatot, ka viņam inkriminētais pants ir "baltiem diegiem pievilkts". Kā ziņots, policija viņu tur aizdomās par nelikumīgām darbībām ar fiziskas personas datiem, ja ar to radīts būtisks kaitējums, un ar automatizētas datu apstrādes sistēmas resursu ietekmēšanas ierīcēm, ja tas izraisījis smagas sekas.

Poikāns uzskata, ka datu zagšanu viņam pārmest nevar, jo dati VID EDS ir palikuši, viņš tos vien nokopējis. Viņā arī noraidīja iepriekš minēto analoģiju ar to, ka arī televizoru, kas stāv pie atvērta loga, nevar ņemt. "Nekāda televizora paņemšana, to var salīdzināt ar televizora nofotografēšanu," vērtē Poikāns.

Poikāns arī atzīst, ka savā ziņā viņu uz šādu rīcību motivējis pats VID, jo caurums atklāts jau pagājušā gada vasarā, bet masveida pieslēgšanās notikusi krietni vēlāk.

"Tad, kad es redzēju, konstatēju, ka caurums beidzot ir atklāts pēc tiem trim mēnešiem, man izskatījās, ka VID to cenšas noklusēt. Rezultātā es pieņēmu lēmumu to darīt zināmu, jo savādāk neviens netiktu sodīts. Lai gan, ja paskatās tagad, tur jau tikai ar rājienu tiks cauri," vērtē Poikāns, kurš uzskata – par pieļautajām kļūdām un paviršībām pareizi būtu sodīt "daudzus un dikti".

Poikāns apgalvo, ka sistēmas caurumu izmantojis viens pats, arī doma par konkrētu tēlu un nosaukumu viņam dzimusi neilgi pirms datu publiskošanas. Žurnālistes Ilzes Naglas, kuras dzīvoklī Poikāna aizturēšanas vakarā policija veica kratīšanu, līdzdalība bijusi tikai "kā žurnālistei, "De facto" analizējot datus", apgalvo Poikāns. Viņš piebilda, ka pieņēmumi par līdzdalībniekiem viņam šķiet aizskaroši, jo tādējādi tiekot apšaubītas viņa prāta spējas veikt šādu operāciju vienam.

Poikāns atzina, ka Neo turpmāko rīcību noteikts policijas tālākās darbības Viņš neizslēdza, ka varētu turpināt sadarbību ar žurnālistiem, palīdzot meklēt risinājumus, kā turpmāk aizsargāt žurnālistu avotus.

Jau vēstīts, ka policija otrdien VID EDS datu noplūdes lietā aizturēja Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas fakultātes pētnieku Poikānu. Informācija par iespējamo Neo aizturēšanu medijos parādījās trešdien, kad nāca klajā ziņas par kratīšanu "De facto" žurnālistes Naglas mājās. Ekonomikas policija žurnālistes mājās kratīšanu veikusi, uzskatot, ka viņai ir informācija par Neo. Policija izņēmusi žurnālistes privāto datoru un citus datu nesējus.

Par vērienīgu datu noplūdi no VID EDS kļuva zināms februārī - noplūda aptuveni 7,5 miljoni dokumentu ar valsts iestāžu un uzņēmēju finanšu datiem. Virtuālā persona Neo, kas sevi dēvēja par Ceturtās atmodas tautas armijas (4ATA) pārstāvi, ik pa dažām dienām publiskoja šajā datu sistēmā iegūtus algu sarakstus. Par notikušo pirmie ziņoja LTV raidījums "De facto".

Neo skaidroja, ka sistēmu nav "uzlauzis", bet gan izmantojis tajā esošo "drošības caurumu". VID saistībā ar notikušo noplūdi disciplināri sodīja vairākus Informātikas pārvaldes darbiniekus, bet Finanšu ministrija paziņoja, ka sistēma ir uzlabota un iegūt datus no tās vairs nav iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!