Foto: LETA

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) Dobeles novada Pokaiņu mežā veiks mežsaimnieciskos darbus egļu astoņzobu mizgraužu izplatības ierobežošanai, liecina LVM publicētā informācija.

Kā norāda LVM, egļu astoņzobu mizgraužu bojājumi ir sastopami visā Pokaiņu meža teritorijā - gan ceļu un taku malās, gan dziļāk mežaudzēs. Lai ierobežotu kaitēkļa izplatību un saglabātu vēl neskartos un veselos kokus mežaudzē, LVM jau šoziem plāno veikt meža apsaimniekošanas pasākumus Pokaiņu mežā un tam piegulošajās teritorijās.

"Meža apsaimniekošanas ietvaros tiks veikti mežizstrādes darbi gan izlases veidā, nozāģējot atsevišķus kokus, gan vienlaidus teritorijās, veidojot atvērumus, atkarībā no situācijas dabā," norāda LVM Zemgales reģiona Meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Jānis Zitāns.

Tādējādi tikšot mazināti bīstamības riski meža apmeklētājiem un uzlabots mežaudžu veselības stāvoklis.

LVM atzīmē, ka mežizstrādes darbus plānots sākt ziemā, kad ir mazāks tūristu skaits, lai meža tehnikas darbība netraucētu atpūtu dabā, tomēr visas bīstamā kaitēkļa bojātās vietas ziemas periodā nebūs iespējams sakopt. Vispirms darbi tiks veikti ārpus akmens krāvumu koncentrācijas vietām, jo tie ir apsniguši un nav vizuāli pamanāmi.

"Akmens krāvumu koncentrācijas vietās ir izteikti mainīgs reljefs, ko caurvij labiekārtotu taku tīkls, tāpēc mežizstrāde šobrīd, pat ar vissaudzīgāko pieejamo tehniku, radītu būtiskus zemsedzes bojājumu riskus," skaidro Zitāns.

Tā vietā, lai mazinātu akmens krāvumu sabojāšanas un risu veidošanās riskus, mežizstrādi šajās vietās plānots veikt bezsniega periodā, sausos laikapstākļos vasaras otrajā pusē, pielietojot mazu un saudzīgu tehniku.

LVM arī informē, ka pēc bojāto egļu nozāģēšanas un izvešanas no teritorijas, izvērtējot augšņu piemērotību, lielākajos atvērumos tiks veikta meža atjaunošana ar priedes stādiem, lai teritorijā nākotnē veidotu lielāku priežu mežaudžu īpatsvaru.

"Ar mizgrauzi, kas fiziski atrodas koku stumbros, vislabāk ir cīnīties, veicot sanitārās kailcirtes jeb cirti pēc Valsts meža dienesta sanitārā atzinuma, un vasaras mēnešos izcirtumā izvietot feromonu slazdus, ar kuru palīdzību papildus tiek veikta tuvumā lidojošo vaboļu ķeršana, tādā veidā samazinot lidojošo vaboļu populāciju, kas var apdraudēt blakus esošas egļu mežaudzes," skaidro LVM Meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs Edijs Leišavnieks.

Lai informētu par plānotajām darbībām, LVM Zemgales reģiona darbinieki otrdien, 31.janvārī, Pokaiņu mežā tikās ar Dobeles novada pašvaldības pārstāvjiem. Tikšanās laikā tika apmeklētas lielākās kaitēkļu nopostītās mežaudzes Pokaiņu mežā un pārrunāti jautājumi par teritorijas apsaimniekošanas nepieciešamību un specifiku.

LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir Zemkopības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!