Rīgas Pašvaldības policija ceturtdien atkārtoti brīdināja zemledus makšķerniekus un citus pārgalvjus atkušņa laikā nekāpt uz trauslā ledus.

Policija portālam "Delfi" norādīja, ka šobrīd ap 90% ledus segas ir pārāk plānas, lai uz tās kāptu. Kārtības sargi uzsver, ka ledus vairs nespēj noturēt pieauguša cilvēka svaru, savukārt, ja ledū ir ielūzis bērns, tad glābējiem ar savu smago aprīkojumu līdz viņam ir grūti nokļūt laikā.

Tomēr, ja reiz cilvēks ir uzkāpis uz ledus, tad viņam krastā ir jāatgriežas pa to pašu ceļu pa kurš viņš līdz tam gāja, atzīmē policija. Ja noticis ļaunākais, un cilvēks ledū ir ielūzis, tad viņš nedrīkst kustēties, lai nezaudētu siltumu. Viņam ir jāpieķeras blakus esošajam ledum un jācenšas piesaistīt apkārtējo uzmanība.

Kārtības sargi atgādina, ka, nokļūstot aukstā ūdenī, ķermeni pārņem sāpes, jo dzīvības funkciju nodrošināšanas dēļ asinis no ekstremitātēm aizplūst uz iekšējiem orgāniem. Ielūstot, cilvēks aukstuma dēļ samaņu zaudē 10 līdz 15 minūšu laikā: ātrāk tas notiks, ja cilvēks kustās, ir noguris vai viņa svars ir neliels. Brīdī, kad cilvēks zaudējis samaņu, viņš sāk slīkt, uzsver policija.

Kārtības sargi norāda, ka cilvēkiem, kuri redz nelaimes gadījumu, par notikušo uzreiz ir jāinformē glābēji zvanot pa tālruni 112, kā arī līdz glābēju atbraukšanai, ir jāveic viņu norādījumi, ja tādi ir.

Tieši pēdējās nedēļās mediji jau vairākkārt ziņojuši par zemledus makšķerniekiem, kas, par spīti, glābēju ieteikumiem un norādēm, kā arī gaisa temperatūrai, kas ir virs nulles, turpina kāpt uz nedrošā ledus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!