Foto: LETA
Saistībā ar izskanējušo informāciju par 100 eiro sodu, kas Jūrmalas mēram Gatim Truksnim piemērots par neatļautu narkotisko vielu glabāšanu, viņš apturējis darbību Latvijas Zaļajā partijā, savukārt policijā sākta iekšējā izmeklēšana, kāpēc Truksnim piemērots sods, bet divu gadu laikā soda nauda no mēra nav piedzīta, svētdien vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pēc raidījuma rīcībā esošās informācijas, Truksni KNAB aizturēja pirms diviem gadiem saistībā ar iespējamiem Zaļo un zemnieku savienības finanšu pārkāpumiem. Pie aizturētā atrada vairākas šļirces ar kokaīna paliekām, un analīzes rādīja, ka uz šļirču adatām ir Trukšņa DNS.

Rīgas Kriminālpolicijas pārvaldes 1. biroja 3. nodaļas inspektore Laura Davidavičus 2017. gada 6. janvārī Truksnim piemēroja administratīvo sodu 100 eiro. Valsts policija (VP) interviju "Nekā personīga" atteikusi. Pēc iepriekšējā sižeta 5. oktobrī, kurā bija vēstīts par šo lietu, VP Iekšējās kontroles birojā sākta pārbaude, tā ilgšot apmēram mēnesi.

Jūrmalas mērs nenoliedz, ka šāds administratīvais sods viņam piemērots, taču par sodu viņš esot uzzinājis tikai pēc sižeta televīzijā apskatoties interneta vietnē "latvija.lv". "Var tā gadīties, ka es par to neko nezināju. Uzzināju tikai šogad. Loģiski, ka es neko neesmu maksājis un pašlaik skaidroju situāciju," sacīja Truksnis. Viņš esot brīvs no atkarībām un kā pierādījums tam esot nesen nodoti analīžu rezultāti.

Policijai bija jāinformē Truksnis gan par sodu, gan jābrīdina, ka nākamreiz par šiem pārkāpumiem jau draud kriminālatbildība, vēsta "Nekā personīga".

Pēc izskanējušajām ziņām Truksnis pārtraucis darbību Latvijas Zaļajā partijā. Jūrmalas domes ārkārtas sēdē mēra atkāpšanos pieprasīja opozīcija, kad atklātībā kļuva zināms, ka mērs sodīts saistībā ar narkotikām. Trukšņa partijas biedri un koalīcijas partneri "Saskaņa" nepiekrita opozīcijas vēlmei Truksni no mēra krēsla gāzt, jo dzirdētais esot ne ar ko nepierādītas baumas

"Mēs gribam viņu it kā sodīt, lai viņš pierāda savu nevainīgumu, lai gan patiesībā vajadzētu būt otrādi, lai tie, kas to saka pierāda, ka viņš ir vainīgs," tā izteicās Zaļas partijas valdes priekšsēdētāja vietnieks, Jūrmalas domes deputāts Jānis Lediņš.

Raidījums arī vēsta, ka par Jūrmalas mēra ilgstošajām nedienām gan ne ar kokaīnu, bet gan ar "zaļo pūķi" bija dzirdējuši gan darbinieki domē, gan partijas biedri, gan premjers, taču neviens nerosināja tādēļ Truksni no partijas izslēgt.

Taču, pēc izskanējušajām ziņām medijos par administratīvo sodu, Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars pieprasīja Jūrmalas mēram pierādīt, ka viņa organismā nav atrodamas apreibinošo vielu pēdas.

"Vēsturiski esmu dzirdējis, ka viņam ir problēmas ar alkoholu. Par narkotikām tas man bija jaunums, dzirdēju tikai jūsu sižetā, ko Truksnis noliedz," sacīja Tavars.

Bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aivars Endziņš uzsver, ka konstitūcijā nostiprinātās tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību nav absolūtas. Sabiedrībai ir tiesības zināt, vai viņu ievēlēts mērs ir brīvs no atkarībām un nav ietekmējams, un tas ir ne tikai morāles, bet arī drošības jautājums. "Ja persona ir saistīta ar kādām atkarībām narkotikām, vai alkohola pārmērīgu lietošanu, tas apdraud ne tikai viņa reputāciju, bet visas domes reputāciju. Otra lieta, šāda persona var būt ietekmējama," atzina Endziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!