Foto: LETA

Lai nepieļautu sabiedrības drošības, personu dzīvības, veselības un mantas aizsardzības apdraudējumu, iespējamas provokācijas un saasinājumus, kā arī maksimāli novērstu pārkāpumus, Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks 11. maijā, pamatojoties uz likums "Par policiju" 12. panta 15. punktu, pieņēmis lēmumu slēgt pieeju Uzvaras parkā esošajam objektam – piemineklim un tā laukumam, portāls "Delfi" uzzināja VP.

Proti, minētais likuma pants paredz, ka policijas darbiniekam ir tiesības uz laiku ierobežot vai pārtraukt transporta vai gājēju kustību ielās un uz ceļiem, kā arī personu iekļūšanu atsevišķās vietās vai objektos un izkļūšanu no tiem, ja to prasa sabiedrības drošības, personu dzīvības, veselības un mantas aizsardzības, kā arī izmeklēšanas intereses.

Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā 9. maija un īpaši 10. maija notikumus, kas veicināja pulcēšanos Uzvaras parkā pie okupācijas režīma objekta, kas vistiešākajā veidā ir saistīts ar Latvijas okupācijas turpinājumu pēc Otrā pasaules kara un faktiski sabiedrībā tiek uztverts kā padomju režīma simbols.

Tāpat vērtēta situācijas iespējama attīstība, kā arī to, ka šajās dienās par pārkāpumiem ir aizturētas personas, arī ievietotas izolatorā, ir uzsākti gan administratīvā pārkāpuma procesi, gan kriminālprocesi. Šobrīd statistika par procesiem un aizturētām personām tiek apkopota.

Jau šobrīd ierobežota pieeja piemineklim Uzvaras parkā, tostarp tā laukumam. Notikuma vietā ir dzīvais VP un Rīgas pašvaldības policijas spēks, nodrošinot sabiedrisko kārtību un iespēju robežās maksimāli liedzot tam piekļuvi.

Policija ir gatava jebkādiem scenārijiem, sabiedriskā kārtība un drošība tiks nodrošināta.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka arī otrdien, 10. maijā, pie pieminekļa Uzvaras parkā Pārdaugavā cilvēki devās nolikt ziedus. Taču vakarā ap pulksten 22.30 VP Speciālo uzdevumu bataljonam izdevies izklīdināt sanākušos, vēsta VP.

Par notikušo premjers Krišjānis Kariņš (JV) pieprasījis iekšlietu ministres Marijas Golubevas (AP) paskaidrojumus.

Ap 21 netālu no pieminekļa, izmantojot skaņu pastiprinošu tehniku, atskaņoja PSRS laika dziesmas. Atsevišķi apmeklētāji pie dziesmām arī dejoja. Tāpat vairākiem līdzi bija Krievijas karogi.

Ap 22 vakarā sanākušie lēnām sāk izklīst, taču atsevišķas ļaužu grupas joprojām turpina sarunāties un dziedāt dziesmas. Tāpat izceļas atsevišķi verbāli konflikti starp šādas pulcēšanās pretiniekiem, taču tie pārsvarā ir miermīlīgi.

"Delfi" jau rakstīja, ka otrdienas, 10. maija, rītā pie pieminekļa Uzvaras parkā ar eskavatoru novākti tur 9. maijā noliktie ziedi, liecina sociālajos medijos publicētie attēli. Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas meži" ziedus no pieminekļa pakājes Uzvaras parkā novāca, jo pirmdien, dienas laikā, tie novītuši, bet naktī apsaluši, informēja uzņēmumā.

Par ziedu novākšanu sašutumu paudis partijas "Saskaņa" vadītājs Jānis Urbanovičs, notikušo dēvējot par provokāciju.

Ziedu nolikšana otrdien pieminekļa pakājē sākās jau dienas pirmajā pusē. Pēcpusdienā nolikto ziedu paklājs kļuva tikai kuplāks.

"Delfi" jau vēstīja, ka, lai arī Latvijā pirmdiena, 9. maijs, oficiāli atzīta par Ukrainā cietušo un bojā gājušo piemiņas dienu, Pārdaugavā pie pieminekļa Uzvaras parkā visas dienas garumā pulcējās cilvēki, kuri pie iežogotā monumenta centās nolikt ziedus, novēroja portāls "Delfi".

9. maijs ir datums, kad bijušajā Padomju Savienībā atzīmēja Uzvaras dienu pār nacistisko Vāciju. Mūsdienās 9. maijs kļuvis par savdabīgu mobilizējošu datumu, kurā daļa bijušās PSRS iedzīvotāji, tai skaitā Latvijā, demonstrē savu kopības sajūtu. Plašākās svinības Latvijas teritorijā šajā datumā parasti notikušas pie pieminekļa Pārdaugavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!