Iekšlietu ministra Māra Gulbja aizsāktās reformas, kas paredz algu palielinājumu iekšlietu sistēmas darbiniekiem, rada nepieciešamību Valsts policijā likvidēt 588 štata vietas.
No budžeta Valsts policijā tiks finansētas 8807 štata vietas, līdz ar to no šobrīd kopumā 997 neaizpildītajām štata vietām tiks likvidētas 588. Valsts policijas preses sekretārs Krists Leiškalns atzinis, ka līdztekus tam, ka tiks likvidētas reāli neaizpildītas štata vietas, policijas reformas plāna ietvaros dažiem policijas darbiniekiem tomēr var iznākt atstāt pašreizējos amatus.

«Ir dienesti, kuros štata vietas nevar likvidēt – tas ir, piemēram, operatīvais dienests, iecirkņa inspektoru dienests. Strādāt šajos amatos tiks piedāvāts citu dienestu darbiniekiem, taču tādu cilvēku nebūs daudz. Konkrētu skaitu varēs nosaukt pēc Lieldienām, kad būs izstrādāts un publiskojams reorganizācijas plāns,» sacīja K. Leiškalns. Viņš izteica cerību, ka līdz ar paredzamo policistu algu palielinājumu atlikušajām tukšajām štata vietām izdosies piesaistīt labākus kadrus.

Izrādās, ka līdz šim no 997 trūkstošajiem policijas darbiniekiem 650 štata vietām nemaz nav bijis piešķirts finansējums, bet atlikušo 347 neaizpildīto štata vietu apmaksai atvēlētā nauda izlietota prēmijām, pabalstiem, piemaksām par nakstdarbu un par smagu noziegumu atklāšanu, ziņo “Neatkarīgā Rīta avīze”

Rīgas Galvenās policijas pārvaldes preses sekretāre Ieva Zvīdre sacīja, ka štata samazinājums policijā ir saistāms ar gaidāmo algu palielinājumu, un izteica šaubas, ka tiks atrasta cita iespēja, kā palielināt šīs algas, nesamazinot štata vietu skaitu. «Cik zinu, šo samazinājumu paredz jaunā reformas koncepcija, kuru Iekšlietu ministrijā bija iecerēts prezentēt jau šonedēļ, bet, tā kā valsts sekretārs ir ārzemēs, tas netika izdarīts,» tieca I. Zvīdre.

Arī M. Gulbja preses sekretāre Maija Celmiņa apliecināja, ka štata vietu likvidācija ir saistīta ar ministra rīkojumu par algu palielinājumu. No 1. jūnija policistu algas būšot lielākas vidēji par 20–70 latiem, atkarībā no kategorijas. Tās 409 štata vietas, kas pēc štata vietu samazinājuma joprojām paliks brīvas, aizpildīšot Valsts policijas skolas un Policijas akadēmijas absolventi, Neatkarīgajai sacīja M. Celmiņa.

Noteikumus par policistu, robežsargu un ugunsdzēsēju algām plānots skatīt pirmdien Ministru kabineta komitejā. Paredzēts, ka Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm amatalgas svārstīsies no 76 latiem līdz 900 latiem mēnesī. Struktūrvienības priekšniekam alga tiks noteikta no 500 līdz 900 latiem, pārvaldes, dienesta priekšniekam – no 229 līdz 450 latiem. Lielākais darba samaksas pieaugums plānots institūciju struktūrvienību vadītājiem – par 129 līdz 529 latiem. Šāds pieaugums gan būšot tikai sešiem iekšlietu sistēmas darbiniekiem, ziņo LETA. Ierindas policistu, robežsargu un ugunsdzēsēju algas palielināsies par 20–70 latiem.

Jau ziņots, ka M. Gulbis par vienu no galvenajiem iekšlietu un drošības struktūru uzdevumiem ir izvirzījis iekšlietu sistēmas darbinieku izglītības un profesionalitātes celšanu un solījis nodrošināt iekšlietu sistēmas darbiniekiem adekvātāku atalgojumu. Ministrs norādījis, ka maza alga un liela atbildība ir labvēlīga augsne korupcijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!