Foto: stock.xchng
Gan Rīgas reģionā, gan citviet Latvijā narkotisko vielu tirdzniecība aug plašumā un šajā nelegālajā rūpalā iesaistījušies simtiem dažāda līmeņa dīleru, bet lietotāju skaits visā valstī mērāms tūkstošos, trešdien žurnālistiem pavēstīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins, paužot gandarījumu par trešdien saņemto dāvinājumu - profesionālu video ierakstu un foto tehniku noziedzības un narkotisko vielu nelegālās aprites apkarošanai.

Šo aparatūru policijai trešdien oficiālā pasākumā nodeva Rīgas Latgales priekšpilsētas izpilddirekcija.

Grišins uzsvēra, ka pēdējā laikā pieaug gan narkotisko vielu lietotāju skaits, gan arī izplatītāju skaits un tendences paliekot nemainīgas - marihuāna un amfetamīns Latvijā nonāk galvenokārt no Nīderlandes, esot gan atsevišķi "pievedumi" arī no Polijas un Lietuvas, bet heroīns mūsu valstī pamatā tiekot ievests no Krievijas.

Ekonomiskā krīze ir tas veicinošais faktors, ka arvien vairāk personu iesaistās šajā nelegālajā rūpalā. Kā skaidroja Grišins, arvien vairāk cilvēku, kuri palikuši bez legāliem ienākumiem, ir ar mieru iesaistīties kaut vai zemākā līmeņa dīlera lomā, lai tikai nopelnītu savai devai, ko brīvi varēja atļauties laikā, kad bija labi ienākumi.

Sabiedrībai jābūt uzmanīgai, jo riski paplašinās, un šajā situācijā liela vērība šiem jautājumiem jāpievērš gan bērnu vecākiem, gan skolām, uzskata Grišins.

Pēc Grišina teiktā, krīzes laikā narkotiku cenas nav pieaugušas, bet nav arī samazinājušās. Tā, piemēram, viena deva heroīna maksājot aptuveni desmit latu, tikpat daudz arī amfetamīns un ekstazī tabletes, kas ir ļoti populāras tieši jauniešu vidū. Dārgāks ir kokaīns - viens grams šīs vielas maksā ap 50 latu, bet "švakāks" - ap 30 latu gramā. Lai gūtu vienreizēju baudu no marihuānas uzpīpēšanas, jāšķiras vidēji no 2,5 līdz trīs latiem. Tirgū atgriežoties heroīns, kas kādu laiku bija nedaudz izzudis. Tā esot pasaules tendence.

Grišins trešdien pateicās Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas un Latgales priekšpilsētas izpilddirekcijas pārstāvjiem par uzdāvināto tehniku. Tā palīdzēšot policijai, veicot operatīvās un taktiskās darbības, cīnoties ar nelegālo narkotisko vielu apriti. Grišins atzīmēja, ka vēsturiski tieši par Latgales priekšpilsētu ir izveidojies stereotips, ka šajā Rīgas rajonā ir visvieglāk nopērkamas narkotikas. Tā gan objektīvi esot, taču, pēc Grišina teiktā, narkotiku izplatība nav lokāla, tā ir sastopama visos reģionos.

Latgales priekšpilsētas izpilddirekcijas izpilddirektors Dmitrijs Pavlovs (LPP/LC) atzīmēja, ka tieši narkotiku izplatība ir viena no lielākajām problēmām šajā pilsētas daļā, tādēļ nolemts policijai palīdzēt ar tehniku. Sadarbība starp pašvaldību, izpilddirekciju un policiju notiekot gan regulāri, un jau iepriekš īstenoti vairāki veiksmīgi projekti.

Uzdāvinātā "Canon" foto un video tehnika kopumā izmaksājusi 5073 latus. Jaunā tehnika iegādāta par līdzekļiem no Rīgas sabiedriskās kārtības uzturēšanas fonda Latgales priekšpilsētas izpilddirekcijas projektā "Videotehnikas un fototehnikas iegāde narkotisko vielu nelegālās aprites apkarošanai un profilaksei Latgales priekšpilsētas administratīvajā teritorijā un Rīgas pilsētā".

Šī tehnika dos iespēju veikt personu, kas saistītas ar narkotiku apriti, attālinātu fiksāciju, veidojot noziedzīgos darījumos aizdomās turamo personu katalogus analītiskajai apstrādei.

Priekšlikums šī projekta īstenošanai radies operatīvu pārrunu gaitā starp Latgales priekšpilsētas izpilddirekciju, Valsts un Pašvaldības policijas struktūrvienībām un tehnisko dienestu speciālistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!