Foto: DELFI
Valsts policija nav novērojusi būtiskas izmaiņas narkotiku izplatības jomā, turklāt vairākus gadus novērojama tendence ir Latvijas iedzīvotājiem iesaistīties kokaīna kontrabandā no Dienvidamerikas uz Krieviju.

Valsts policijā noskaidroja, ka policija nav novērojusi būtiskas izmaiņas narkotisko un psihotropo vielu izplatības jomā un nav mainījušās arī biežāk sastopamo narkotisko vielu ievešanas Latvijas teritorijā tendences.

Veiktie aizturēšanu gadījumi liecina, ka narkotiku ievešana valstī pamatā atrodas organizēto grupu kontrolē, kas izveidojušas speciālus piegādes kanālus.

Latviju kā tranzītvalsti nelegālo narkotisko un psihotropo vielu pārvadāšanai izmanto arī citu valstu organizētās grupas.

Sintētiskās narkotiskās vielas Latvijā tiek ievestas no ES valstīm – Lietuvas, Nīderlandes, Vācijas un Polijas – caur sauszemes robežkontroles punktiem, pārsvarā izmantojot autotransportu, kā arī caur ostām, izmantojot prāmju satiksmes līnijas.

Līdzīgi tiek ievesta arī marihuāna un hašišs, kas mūsu valsts nelegālo narkotiku tirgum tiek piegādāts galvenokārt no Nīderlandes.

Kokaīns Latvijas teritorijā tiek ievests no Latīņamerikas valstīm, izmantojot jūras ceļus caur Krieviju un Ukrainu. Latvijas teritorija tiek izmantota arī kokaīna tranzītam no Dienvidamerikas uz Krieviju un Skandināvijas valstīm.

Latvijas iedzīvotāju saistība ar Krieviju un citām bijušajām PSRS republikām veicina heroīna kontrabandas attīstību, to ievedot no Centrālās Āzijas reģiona caur Krievijas teritoriju.

Latvijas iedzīvotāji aktīvi tiek vervēti un izmantoti kā kokaīna kurjeri no Dienvidamerikas valstīm uz Eiropas valstīm.
Zīmīga un vairākus gadus novērojama tendence ir Latvijas iedzīvotājiem iesaistīties kokaīna kontrabandā no Dienvidamerikas uz Krieviju, izmantojot kravas kuģu jūrniekus kā kurjerus un realizējot šo kokaīnu Krievijas organizētās noziedzības pārstāvjiem.

Līdz ar to pieaug Latvijas pavalstnieku narkokurjeru skaits, kuri aizturēti ārvalstīs par aizliegto vielu kontrabandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!