Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ne Rīgas pašvaldības policija (RPP), ne Valsts policija (VP) nerīkos speciālus reidus, lai kontrolētu masku nēsāšanu, taču tās reaģēs uz izsaukumiem, ja tādi tiks saņemti, noskaidroja portāls "Delfi".

Saeima 29. oktobrī galīgā lasījumā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz noteikt naudas sodu par mutes un deguna aizsegu nelietošanu vietās, kurās tas noteikts normatīvajos aktos. Sodus varēs sākt piemērot no 20. novembra.

Tāpat tika nolemts, ka ka Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai valsts iepirktos individuālos aizsardzības līdzekļus un medicīniskās ierīces pašvaldības nodod bez atlīdzības īpašumā noteiktām fizisko personu grupām. Lēmumu par individuālo aizsardzības līdzekļu un medicīniskās ierīču atsavināšanu pieņems attiecīgās pašvaldības lēmējinstitūcija, nenoskaidrojot publiskas personas vai tās iestāžu vajadzību pēc tās. Ministru kabinets noteiks personu grupas, kā arī personai nododamo individuālo aizsardzības līdzekļu un medicīnisko ierīču apjomu.

RPP pārstāvis Toms Sadovskis portālam "Delfi" norādīja, ka policija katru gadījumu vērtēs individuāli, nevis sodīs visus pēc kārtas. Tostarp tiks vērtēta gan pārkāpuma būtība – izdarīšanas laiks, vieta un citi objektīvie apstākļi –, gan subjektīvie apstākļi – pārkāpēja attieksme pret izdarīto. Gadījumos, kad pārkāpums ir klajš un rupjš, sods būs neizbēgams.

Katrā situācijā, kad policijai tiek uzlikti jauni pienākumi, ir jāpārdomā policijas resursi, lai pielāgotos jaunajiem apstākļiem, atzīmēja RPP pārstāvis.

"Protams, policijai nav bezgalīgi daudz darbinieku, turklāt šajā gadījumā – atšķirībā no pavasara – mācību iestādes daļēji turpina darbu, tādēļ jauno pienākumu kontrolē nav iespējams piesaistīt tos darbiniekus, kuri sabiedrisko kārtību uzrauga pie skolām. Taču kopumā policija ir gatava strādāt, un jau tagad ir izplānoti dažādi risinājumi, kā pārgrupēt esošos resursus efektīvākai pārkāpumu uzraudzībai," sacīja Sadovskis.

Arī Valsts policijā portālam "Delfi" norādīja, ka gluži tāpat kā līdz šim VP atbilstoši savai kompetencei un resursiem turpinās uzraudzīt, lai tiktu ievērotas Covid-19 infekcijas ierobežošanai noteiktās drošības prasības. Īpašus reidus, lai pārliecinātos, vai iedzīvotāji lieto sejas maskas, policija neveiks, tomēr izlases kārtībā, ikdienā veicot patrulēšanu, policija var pārbaudīt dažādas sabiedriskās vietas. Tāpat, saņemot informāciju par iespējamiem pārkāpumiem, policija uz to reaģēs.

Policijā uzsvēra, ka VP mērķis pavisam noteikti nav sodīt, bet gan uzraudzīt ierobežojumu kontroli, tādējādi novēršot iespējamus drošības un veselības apdraudējumus. Katrs gadījums ir vērtējams individuāli – policija izvērtēs atbildību atbilstoši situācijai un apstākļiem, tostarp brīdinot un veicot pārrunas, tomēr, ja tiks konstatēti apzināti, klaji pārkāpumi – par to pienāksies sods.

Valdības sagatavotie grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā paredz fiziskai personai piemērot brīdinājumu vai naudas sodu līdz 50 eiro par mutes un deguna aizsega nelietošanu.

Ziņots, ka aizvadītajā diennaktī veikti 5105 Covid-19 testi, reģistrēts 251 jauns saslimšanas gadījums, kā arī viens nāves gadījums, liecina SPKC apkopotā informācija.

Kopumā līdz šim Latvijā miruši 64 ar Covid-19 inficētie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!