Foto: LETA

No pirmdienas, 12. oktobra, kad sāks darboties jaunieviestā ieceļotāju kontroles informācijas sistēma Covid-19 izplatības ierobežošanai, policija varēs apstādināt privātos transportlīdzekļus, lai pārbaudītu, vai tajos neatrodas kāds, kurš nav sniedzis informāciju par sevi šajā sistēmā,lai gan to vajadzējis darīt, medijiem piektdien paziņoja Valsts policijas (VP) Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis.

Attiecībā uz jauno kārtību, policijas darbs saistībā ar to personu kontroli, kas atradīsies pašizolācijā, nemainīsies, norādīja Krapsis, uzsverot, ka šobrīd policijai tiek dots vairāk kontroles instrumentu.

Grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos ļaus policijai izvēles kārtībā veikt transportlīdzekļa apturēšanu, lai pārliecinātos, vai transportlīdzeklī nav kāda persona, kurai jāaizpilda šī elektroniskā anketa un jāievēro pašizolācija, skaidroja Krapsis.

"Tas nenozīmē, ka policija no 12. oktobra sāks rīkot reidus un aktīvi turēs automašīnas, bet jebkurā gadījumā līdz šim šādas opcijas policijas rīcībā nebija," norādīja Krapsis.

Viņš akcentēja, ka iepriekš kontrole par pašizolācijas prasību ievērošanu balstījās "uz cilvēku godaprātu".

Krapsis pieļāva, ka tagad šo apliecinājumu skaits būs lielāks, jo iepriekš apliecinājumu aizpildīšana attiecās tikai uz tām personām, kuras izmantoja starptautiskos pasažieru pārvadājumus, taču šobrīd šī informācija būs jāaizpilda jebkurai personai.

Tāpat viņš pieļāva, ka šīs informācijas apjoms "dubultosies, ja ne trīskāršosies".

Sistēma ir izveidota tā, ka arī policijai ir iespējas ieiet šajā interneta vietnē un pārbaudīt personas, kas to ir aizpildījušas. Krapsis skaidroja, ka šī informācija nonāks konkrēti tajos iecirkņos, kur personai būs norādīta uzturēšanās vieta.

Kontrole notiks tāpat kā līdz šim, izmantojot gan sazināšanos telefoniski, gan izbraucot uz konkrēto adresi, uzsvēra Krapsis.

Jau ziņots, ka otrdien, 6. oktobrī, Ministru kabinets (MK) apstiprināja Iekšlietu ministrijas iesniegtos grozījumus MK noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" par Ieceļotāju uzskaites kontroles informācijas sistēmas (IECIS) ieviešanu, portālu "Delfi" informēja Iekšlietu ministrijas (IeM) pārstāve Samanta Nalivaiko.

Elektroniskās anketas būs pieejamas no jebkuras viedierīces un aizpildāmas īpašā tīmekļvietnē – "covidpass.lv" – no 12. oktobra.

Tas nozīmē, ka personām, kas iebrauc Latvijā līdz 11. oktobra pulksten 23.59, vēl ir jāaizpilda papīra anketas, par kurām parūpēsies pārvadātāji.

No 12. oktobra jau būs pieejama mājaslapa "covidpass.lv", un personām, kas šķērsos Latvijas robežu, obligāti būs jāaizpilda anketa un jāparāda saņemtais QR kods robežsargiem, skaidroja Nalivaiko.

Apliecinājuma aizpildīšana ir obligāta visiem ieceļotājiem, un tas ir jāveic ne agrāk kā 48 stundas pirms Latvijas robežas šķērsošanas. Personai anketā jānorāda savs vārds, uzvārds, personas kods, kontakttālrunis saziņai un faktiskās dzīvesvietas adrese, kurā persona būs sasniedzama, kā arī valstis un izbraukšanas datumus, kurās persona uzturējusies pēdējo 14 dienu laikā pirms ierašanās Latvijas teritorijā u.c.

Anketā norādītie dati tiks automātiski nodoti tiesībsargājošajām iestādēm: Valsts policijai (VP), Valsts robežsardzei (VRS) un Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC).

Personas dati tiks uzglabāti 30 dienas ar mērķi saņemto informāciju izmantot epidemioloģiskās drošības nodrošināšanai un kontaktpersonu izsekojamībai. Pēc 30 dienām personas dati tiks automātiski dzēsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!