Foto: Shutterstock

Valsts policija saņēmusi informāciju par apzināti sagrozītu ziņu par otrdien Liepājas ostā ienākošo prāmi. Viltus konta ieraksts vēstījis, ka netika veiktas nekādas pārbaudes saistībā ar koronavīrusa infekcijas slimību "Covid-19", un šis cilvēks esot kuģa pasažieris, bet, kā norāda Liepājas pašvaldība, tas neatbilst patiesībai.

Valsts policijā portāls "Delfi" noskaidroja, ka likumsargi saņēmuši informāciju par apzināti sagrozītu ziņu par otrdien Liepājas ostā ienākošo prāmi. Patlaban par to likumsargi sākuši pārbaudi. Vienlaikus policija aicina ikvienu iedzīvotāju, jo īpaši rūpīgi izvērtēt sociālajos tīklos publicēto. Tāpat Valsts policija aicina iedzīvotājus kritiski izvērtēt interneta resursos publicēto informāciju, un nedalīties sociālajos tīklos ar viltus ziņām.

Savukārt Liepājas pašvaldība sociālajos tīklos paudusi nožēlu, ka ir cilvēki, kas izmanto ārkārtējo situāciju viltus ziņu izplatīšanai. "Arī šoreiz esam saņēmuši informāciju par apzināti sagrozītu ziņu par šodien Liepājas ostā ienākošo prāmi, tāpēc lūdzam šobrīd jo īpaši rūpīgi izvērtēt sociālajos tīklos publicēto. Viltus konta ieraksts vēsta, ka netika veiktas nekādas pārbaudes un šis cilvēks esot kuģa pasažieris, bet tas neatbilst patiesībai - persona ar tādu vārdu un uzvārdu nebija reģistrēta starp kuģa pasažieriem un vēlreiz vēlamies atgādināt, ka visas nepieciešamās veselības un drošības pārbaudes tika veiktas, kā tas bija plānots," uzsver pašvaldībā.

Vietvara uzskata, ka šāda rīcība - publicējot nepatiesu un sagrozītu informāciju - vērsta uz apzinātu panikas celšanu sabiedrībā. Pašvaldība par to ziņojusi valsts tiesībaizsardzības iestādēm.

Arī pašvaldība aicina iedzīvotājus kritiski izvērtēt publiskajā telpā pieejamo informāciju un uzticēties oficiāliem kanāliem vai profesionāliem medijiem.

"Delfi" jau ziņoja, ka otrdien, 17. martā, Liepājas ostā no Vācijas ienāca pasažieru prāmis "Stena Gothica". Liepājas pilsēta sadarbībā ar valsts iestādēm veica visus nepieciešamos drošības pasākumus, lai maksimāli nodrošinātu pasažieru transportēšanu uz mājvietām un izvairītos no kontakta ar citiem sabiedrības locekļiem.

Uz prāmja atradās 71 pasažieris. Vairums no viņiem ir kravas automašīnu šoferi, kas nodrošina preču pārvadājumus.

Jau ziņots, ka iepriekš saistībā ar viltus ziņas par koronavīrusa "Covid-19" publicēšanu Valsts policija aizturēja kādu 2001. gadā dzimušu jaunieti, kurš vietnē "aumytests" publicējis viltus ziņas, tostarp par it kā koronavīrusa izplatību Cēsīs.

Februārī par to tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 231.panta pirmās daļas par huligānismu, proti, par rupjas sabiedriskās kārtības traucēšanu, kas izpaužas acīmredzamā necieņā pret sabiedrību, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru un iestāžu darbu jeb huligānisms. Par šādu pārkāpumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem, ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!