Foto: PantherMedia/Scanpix
Laikā, kad pieaug ar Covid-19 inficēto personu skaits, pieaug arī bīstamo – medicīnisko atkritumu apjoms, skaidro Valsts policijā, tāpēc likumsargi kopā ar Valsts vides dienestu un Veselības inspekciju pievērsīs pastiprinātu uzmanību medicīnisko atkritumu apsaimniekošanas prasību ievērošanai.

Valsts policijā skaidro, ka ārvalstu tiesībsargājošo iestāžu pieredze liecina - pandēmijas laiku mēģina izmantot arī negodprātīgas personas, tostarp organizēti noziedzīgi grupējumi, lai, pārkāpjot sanitāro atkritumu apsaimniekošanas noteikumus, gūtu nelikumīgus ienākumus.

Lai pievērstu uzmanību šai aktuālajai problēmai un sekmīgāk koordinētu iestāžu sadarbību gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī, Eiropols martā sācis operāciju "Retrovirus". Operācijai pievienojusies arī Valsts policija, kļūstot par šīs operācijas plānu koordinētāju Latvijā.

Operācijas ietvaros dalībnieki apmainās ar dažāda rakstura informāciju gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī ar mērķi uzraudzīt, kā tiek ievērotas medicīnisko atkritumu apsaimniekošanas prasības, un apmainītos ar citāda rakstura aktuālo informāciju, kas var sekmēt tiesībsargājošo iestāžu cīņu pret noziedzīgiem nodarījumiem, kas apdraud sabiedrības veselību.

Par operācijas dalībniekiem kļuvis arī Valsts vides dienests un Veselības inspekcija. Turpinot trīspusēju sadarbību nacionālā līmenī un nodibinot arī jaunus sadarbības kanālus, atbildīgās iestādes rūpēsies par to, lai medicīnisko atkritumu apsaimniekošanas jomā netiktu pieļauti noziedzīgi nodarījumi, bet šādu nodarījumu konstatēšanas gadījumā veiks šo nodarījumu efektīvu izmeklēšanu ar Eiropola atbalstu.

Valsts policija atgādina, ka šajā pandēmijas laikā medicīnisko atkritumu apsaimniekošanai tiks pievērsta pastiprināta uzmanība no atbildīgo iestāžu puses, un aicina šo atkritumu apsaimniekošanā iesaistītās personas, sākot no atkritumu radītājiem, beidzot ar atkritumu utilizētājiem, izturēties pret saviem pienākumiem ar vislielāko atbildību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!