Ir gadījumi, kad, saņemot informāciju par bērnu tiesību pārkāpumiem ģimenē, policija nerīkojas pietiekami operatīvi. Šādas sūdzības pauduši vairāku rajonu bāriņtiesu darbinieki, tiekoties ar Valsts cilvēktiesību biroja (VCB) direktoru Olafu Brūveru.
Kā informēja VCB Informācijas un sabiedrisko attiecību nodaļa, bērnu tiesības ir prioritāras un VCB uzskata, ka, tiklīdz iegūta informācija par vardarbību ģimenē, bērns no tās jāizņem. Jau pēc tam jārisina jautājums par vecāku varas apturēšanu, atņemšanu vai citiem pasākumiem.

Tiekoties ar Jēkabpils, Aizkraukles un Ogres rajonu bāriņtiesu un pagasttiesu darbiniekiem, VCB kārtējo reizi nācies konstatēt, ka daudzi bāriņtiesu un pagasttiesu darbinieki neapzinās savas tiesības aktīvi piedalīties vietējās varas darbā.

Kā sarunā uzsvēris Brūvers, bāriņtiesu un pagasttiesu amatpersonām ir pienākums piedalīties pašvaldību sēdēs, īpaši tajās, kur tiek risināti sociālie jautājumi. Fiksēti arī gadījumi, īpaši laukos, kad pagasta vadība nevēlas iejaukties bērnu tiesību nodrošināšanas jautājumu risināšanā, jo labi pazīst vai kā citādi ir saistīti ar bērnu vecākiem. Arī par šādiem gadījumiem bāriņtiesu un pagasttiesu darbiniekiem vajadzētu vērsties VCB vai citās atbildīgajās institūcijās.

Tikšanās dalībnieki pauduši viedokli, ka, vadoties no praktiskās darba pieredzes, nepieciešamas vairākas izmaiņas Bāriņtiesu un pagasttiesu likumā. Tomēr šo iestāžu darbiniekiem esot minimālas iespējas ietekmēt likumdošanas procesu.

Kā atzīmējis Brūvers, VCB darbinieki ir gatavi sniegt juridiskas konsultācijas par šiem jautājumiem, kā arī palīdzēt sagatavot iesniegumus Saeimas Juridiskajai komisijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!