Foto: LETA

Neuzmanība, pārvietojoties ceļu satiksmē, apmaldīšanās, nepietiekama pieaugušo vērība un piemirsti ceļu satiksmes noteikumi ir tikai daži no faktoriem, kas, tuvojoties jaunajam mācību gadam, rada apjukumu un potenciāli bīstamas situācijas, norāda Valsts policija.

Pēc nedēļas skolās visā Latvijā atgriezīsies bērni, tāpat jauns dzīves posms sāksies lielai daļai jauniešu, kas mainīs dzīvesvietu, lai uzsāktu studijas. Sākumā jaunais dzīves ritms var mulsināt un radīt ne mazums nepatīkamu situāciju, tāpēc, lai zinību gaitas ikvienam sāktos bez starpgadījumiem, policija atgādina vienkāršo, visiem zināmo, bet nereti piemirsto "Drošības ābeci".

Policija ierosinājums vecākiem - pārrunājiet ar saviem bērniem ceļu satiksmes un vispārējās drošības noteikumus un kopā izejiet maršrutu uz skolu un to tās, jo nereti bērni vasaras brīvdienas ir pavadījuši ārpus pilsētas steigas, zaudējuši modrību un piemirsuši noteikumus.

Autovadītājiem policija atgādina – esiet piesardzīgāki un saprotošāki, ievērojiet drošu braukšanas ātrumu un samaziniet to bērnu un jauniešu pulcēšanās vietu tuvumā. Rēķinieties ar lielāku gājēju, tajā skaitā bērnu, plūsmu, kas var būt neprognozējama. Tāpat laikus plānojiet savu braukšanas maršrutu un laiku, lai nav jāsaskaras ar steigu un stresa situācijām, jo ierasti automašīnu plūsma septembra sākumā ir intensīvāka.

Savukārt bērniem un jauniešiem policija rosina atkārtot noteikumus, nešķērsot brauktuvi tam neparedzētās vietās, vienmēr vairākkārt pārliecināties par drošību.

Policija arī brīdina - neesiet lētticīgi. Arī viltvārži un krāpnieki jauno seju parādīšanos pilsētās var izmantot nelāgos nolūkos, cenšoties izkrāpt naudu vai kā citādi gūt sev labumu, izmantojot cilvēku uzticēšanos. Tāpēc policija īpaši aicina vecākus pārrunāt šīs lietas ar saviem bērniem, atgādināt, ka svešiniekiem nedrīkst pārlieku uzticēties - dot savus kontaktus, doties līdzi, aizdot naudu un līdzīgi.

Tāpat nevajadzētu aizrauties ar iepirkšanās drudzi. Kā ierasts, vecāki kopā ar savām atvasēm, pirms jaunā mācību gada sākuma steidz sarūpēt visas skolai nepieciešamās lietas, taču policija aicina nezaudēt modrību, jo arī garnadži iepirkšanās vietām šajā laikā var pievērst īpašu uzmanību.

Glabājiet personīgās mantas un dokumentus drošībā – neaizmirstiet par pamatdrošības nosacījumiem, vērtīgas mantas (telefonus, datorus, naudas makus, dokumentus) turiet drošā vietā, neakcentējiet tās publiskās vietās, kur drūzmējas daudz cilvēku. Bet, ja gadās apmaldīties vai pazaudēt savus biedrus, tāpat, ja notikusi kāda cita nelaime, vienmēr meklējiet palīdzību policijā – tuvākajā iecirknī vai zvanot mums (110, 112), atgādina Valsts policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!