Foto: LETA

Valsts policija (VP) šī gada laikā plāno reģionos izveidot četras masu nemieru novēršanai paredzētas vienības, pastāstīja VP priekšnieks Ints Ķuzis.

Patlaban VP rīcībā jau darbojas vienība, kuras kompetencē ir arī masu nemieru novēršana un policijai sarežģītu uzdevumu pildīšana - Speciālo uzdevumu bataljons (SUB). Līdz šim SUB vīriem smagākais pārbaudījums bija 2009. gada Vecrīgas grautiņa dalībnieku pūļa savaldīšana un aizturēšana. Šis bataljons atrodas Rīgā un ikdienā tā darbinieki strādā patruļpolicijā, bet nepieciešamības gadījumā tie uzrauga drošību masu pasākumu laikā, piemēram, leģionāru atceres dienā 16. martā.

Lai spētu efektīvi pildīt dienesta pienākumus, šie policisti ir aprīkoti ar speciālu ekipējumu - spectērpu un aizsardzības līdzekļiem, tostarp, speciālajiem ieročiem un atbilstoši aprīkotu autotransportu.

Pirms vairākiem gadiem izskanējis priekšlikums par bataljonam līdzīgu vienību veidošanu arī reģionos. Patlaban plāni jau tiek realizēti, proti, jau no šī gada janvāra sākta potenciālo darbinieku novērtēšana un pieņemšana. Plāns paredz katrā reģionā izvietot vienu SUB rotu. Tās tiešā pakļautībā atradīsies zem Rīgas reģiona pārvaldes, bet operatīvā pakļautībā - reģionālajām pārvaldēm.

Valsts drošības nolūkos konkrētu speciāli apmācīto policistu skaitu Ķuzis neminēja. Lai bataljons darbotos kā vienots veselums, rotām tiks rīkotas regulāras kopīgas mācības. VP priekšnieks arī minēja, ka, atbilstoši noteikumiem, šo atlasi izturējušie darbinieki saņems lielāku atalgojumu.

"Šobrīd notiek jauno policistu novērtēšana. Plāns paredz, ka šīm rotām jābūt izveidotām šī gada laikā, un ceru, ka pirmos rezultātus varēs redzēt jau gada otrajā pusē," uzsvēra Ķuzis.

Līdz ar rotu izveidošanu reģionos pieaugs arī SUB mobilitāte, reaģējot uz potenciālajiem apdraudējumiem, piemēram, Latgalē notiekoša incidenta gadījumā saviem kolēģiem varēs steigties palīgā papildspēki no VP Vidzemes reģiona pārvaldes.

SUB paplašināšana nepieciešama, ņemot vērā mainīgo ģeopolitisko situāciju un iespējamos hibrīdkara draudus.

Valsts policija nav vienīgā drošības struktūra, kas attīsta speciālās vienības. Jau ziņots, ka, pamatojoties uz valsts aizsardzības plānu un mainīgo drošības situāciju pasaulē, Nacionālajos bruņotajos spēkos pērn tika veiktas strukturālas izmaiņas, kas paredz dibināt Speciālo operāciju pavēlniecību un slepenas jaunveidojamas vienības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!