Foto: Publicitātes foto
Lai atgādinātu cilvēkiem, cik būtiska ir gaismu atstarojošo elementu lietošana, piektdien policijas ekipāžas izbrauks ielās, lai pārbaudītu, vai un cik daudz cilvēku tumšajā laikā lieto atstarotājus un vestes, portāls "Delfi" uzzināja policijā.

Reidos īpaša uzmanība tiks pievērsta gājējiem, velobraucējiem un, kas ir būtiski, arī autovadītājiem, kas nereti tiek piemirsti, jo jāatceras - tiklīdz vadītāji izkāpj no automašīnas, tie kļūst par gājējiem un tumšajā laikā pakļauj sevi riskam. Tāpēc katram vadītājam automašīnā vienmēr jābūt gaismu atstarojošai vestei, kas nepieciešamības gadījumā noteikti jālieto.

Lai arī daudzviet sasnidzis sniegs un iestājusies ziema, diennakts tumšajā laikā, īpaši ārpus apdzīvotām vietām, gājēji un velobraucēji joprojām ir gandrīz nemanāmi. Tie slīd gar brauktuves malām kā neredzami rēgi, kurus bieži pamana tikai tad, kad jau ir par vēlu.

Tāpēc policija un CSDD aicina cilvēkus būt atbildīgiem, izvērtēt savas dzīvības cenu un atbildēt sev pašiem, vai pāris ietaupītie lati atstarotāja vai vestes nopirkšanai ir samērojami ar risku zaudēt dzīvību uz ceļa?

Pēdējo divu mēnešu laikā notikuši 212 ceļu satiksmes negadījumi, kuros iesaistīti gājēji, tas ir par 12% jeb 23 vairāk, nekā 2011. gadā tādā pašā laika posmā. Pieaudzis arī ievainoto gājēju skaits – ja pērn tie bija 178, tad šogad – 208 gājēji.

Tie, kuri dažādu apstākļu dēļ pārvietosies bez gaismu atstarojošiem elementiem, saņems CSDD un Valsts policijas sarūpētās atstarojošās vestes un atstarotājus kā aicinājumu būt piesardzīgiem un nopietnāk izturēties gan pret savu, gan pārējo satiksmes dalībnieku drošību.

Tāpat no piektdienas TV būs skatāmi arī informatīvie video klipi par gājēju drošību " Ar atstarotāju dzīvo ilgāk!"

Valsts policija vēlreiz atgādina, ka maldīgs ir priekšstats par to, ka pilsētas ielas ir labi apgaismotas un tāpēc atstarotāji tur nav nepieciešami.

Jau vēstīts, ka 5. novembrī policija uzsāka ikgadējo akciju "Esi redzams", kuras mērķis ir izglītot, skaidrot un aicināt ikvienu satiksmes dalībnieku diennakts tumšajā laikā pārvietoties ar gaismu atstarojošiem elementiem (atstarotājiem, vestēm, lukturīšiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!