Foto: Shutterstock
Valsts policijas (VP) rīcībā ir nonākusi informācija, ka atsevišķas personas neievēro noteiktos ierobežojumus, sociālajos tīklos publiski mudinot un aicinot cilvēkus apmeklēt baznīcas dievkalpojumus, jo tie "it kā" nav atcelti, portālam "Delfi" pastāstīja Valsts policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Simona Grāvīte.

Viņa uzsvēra, ka ar valdības ārkārtas sēdes rīkojumu noteiktie ierobežojumi attiecas arī uz reliģisku darbību veikšanu pulcējoties un šādi publiski aicinājumi šādā ārkārtas situācijā nav pieļaujami.

Par šo gadījumu uzsākta pārbaude.

Policija atgādina, ka šo ierobežojošo pasākumu mērķis ir iedzīvotāju veselības un drošības jautājums.

Līdz ar to Valsts policija aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem, neveikt prettiesiskas darbības, veidojot šādus aicinājumus un apzināti pulcēt cilvēkus, kā arī ievērot visus noteiktos piesardzības pasākumus.

Kā liecina publiski pieejamā informācija, organizācijas "Jaunā paaudze" viena no līderiem Alekseja Ļedjajeva 14. marta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook", šīs organizācijas reliģiskie pasākumi 15. martā netiek atcelti.

Viņš vērsies pie saviem sekotājiem, aicinot "dārgos draugus" doties uz dievkalpojumiem, jo valdības rīkojums par ārkārtas situāciju neesot pretrunā ar ārkārtējās situācijas dēļ noteiktajām prasībām.

"Nebūsim baiļu vergi, sēžot mājās. Mēs esam ticības cilvēki, tāpēc tiekamies tāpat kā vienmēr, savās draudzēs uz lūgšanām un pamācībām," skubinājis Ļedjajevs.

TM valsts sekretārs Raivis Kronbergs svētdien, 15. martā, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā skaidroja, ka iepriekš valdības lemtais attiecībā uz pasākumiem, kas veicami ar mērķi ierobežot koronavīrusa izraisītās infekcijas slimības "Covid-19" izplatīšanos, bijis vairāk rekomendējošā formā, taču sestdien pieņemtajā rīkojumā ir vairāk aizliegumu.

Piemēram, iepriekš bija aizliegta pulcēšanās vairāk par 200 cilvēkiem, bet tagad organizēta pulcēšanās jebkāda veida pasākumos aizliegta vispār, bet neorganizēta pulcēšanās ierobežota līdz 50 cilvēkiem.

Ņemot vērā sestdien valdības lemto, patlaban daudzas lietas būs nepieciešams mainīt, it sevišķi attiecībā uz reliģiskajām organizācijām, Saeimas komisijā norādīja Kronbergs, piebilstot, ka lielākajām reliģiskajām organizācijām TM ir nosūtījusi vēstuli ar norādēm.

Jau svētdien, 15. martā, pienākušas ziņas, ka kaut kur 50 cilvēki šajās organizācijās ir pulcējušies.

Kronbergs portālam "Delfi" paskaidroja, ka reliģisko organizāciju pasākumi, piemēram, dievkalpojumi ir uzskatāmi par organizētu pulcēšanos, tāpēc, ņemot vērā sestdien lemto, tie ir aizliegti.

Jau vēstīts, ka Valsts policija saistībā ar valdības 14. marta ārkārtas sēdē noteiktajiem papildu lēmumiem jaunā koronavīrusa izraisītās saslimšanas "Covid-19" ierobežošanai Latvijā sadarbībā ar pašvaldības policiju uzraudzīs sabiedriskās vietas, kur varētu pulcēties cilvēki, kā arī, saņemot informāciju par tiem, policija attiecīgi reaģēs, liecina policijas sniegtā informācija.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 176.2 pants noteic, ka par ārkārtējās situācijas vai izņēmuma stāvokļa laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu var piemērot naudas sodu līdz 350 eiro.

Savukārt Krimināllikuma 225.1 pants noteic, ka par ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, kā sodu iespējams piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu . Par iepriekš minētajām darbībām, ja tās izraisījušas smagas sekas, var piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem.

Amatpersonu paziņojumu, ar ko tās nāca klajā pēc 14. marta valdības ārkārtas un Krīzes vadības padomes kopsēdes, iespējams noskatīties šeit:

Visā Latvijā saistībā ar "Covid-19" izplatīšanos 12. martā izsludināta ārkārtas situācija, kas būs spēkā līdz Lieldienām.

Tāpat paplašināts "Covid-19" skarto valstu saraksts, uz kurām ir attiecināti īpaši piesardzības pasākumi.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par "Covid-19". Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!