Foto: AP/Scanpix

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) sākusi kriminālprocesu par Latvijas banku iespējamu saistību ar tā dēvēto Magņitska lietu.

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras virsprokurors pērn oktobrī atcēla ENAP pagājušā gada augustā pieņemto lēmumu par atteikšanos sākt kriminālprocesu par Latvijas banku iespējamu saistību ar Magņitska lietu.

Virsprokurors, iepazinies ar pārbaudes materiāliem par iespējamu Krievijā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, izmantojot Latvijas kredītiestādes, atzina, ka policijas lēmums pieņemts nelikumīgi un nepamatoti. Virsprokurors materiālu atkārtoti nosūtīja policijai papildu pārbaudes veikšanai.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Sintija Virse apliecināja, ka pēc papildu pārbaudes veikšanas ENAP ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma panta par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai to izdarījusi organizēta grupa.

Kriminālprocess ir sākts par faktu un pagaidām aizdomās turēto personu nav, piebilda Virse.

"TV3" raidījums "Nekā personīga" iepriekš ziņoja, ka tā saucamajā Magņitska lietā iesaistītas vairākas Latvijas bankas. Magņitska lieta Krievijā ieguva vispasaules skanējumu, kad cietumā nomira fonda "Hermitage Capital" jurists Sergejs Magņitskis. Viņš tika apsūdzēts par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Jurista kolēģi gan uzskata, ka Magņitski pameta nomirt amatpersonas, kuru noziedzīgos nodarījumus viņš uzdrošinājās atmaskot.

Kā kļuvis zināms "Nekā personīga", daļu naudas lietā, ko pētījis Magņitskis, negodīgās Krievijas amatpersonas atmazgājušas caur sešām Latvijas bankām, tāpēc lietas materiāli nosūtīti arī mūsu tiesībsargājošām iestādēm.

Latvijas prokuratūra jau iepriekš "Hermitage Capital" lietu nodevusi tālāk izmeklēšanai Ekonomikas policijā, kas savukārt, aizbildinoties, ka notikumi ir četrus gadus veci, nav ierosinājusi pat kriminālprocesu.

"Hermitge Capital" ir Rietumu investīciju fonds, kas Krievijas tirgū strādā kopš 90.gadu vidus. Bizness Krievijā gāja no rokas, kamēr 2007.gada pašā nogalē Krievijas nodokļu pārvalde veica lielāko nodokļu atgriešanas maksājumu pēdējo gadu laikā. Firmām "Parfenion", "Makhaon" un "Rilend" tika pārskaitīti 230 miljoni ASV dolāru.

"Hermitage Capital" jurists Sergejs Magņitskis jau vairāk nekā desmit gadus bija strādājis fonda labā. Visas trīs firmas bija saistītas ar fonda darbu, tādēļ viņš sāka lietas šķetināšanu. No Magņitska rīcībā esošajiem dokumentiem kļuva redzams, ka firmas "Parfenion", "Makhaon" un "Rilend" nelikumīgi pārņēmuši citi īpašnieki.

Tad ar viltotiem grāmatvedības dokumentiem devušies uz tiesu, kas apmierinājusi prasījumu par nodokļu atmaksu. Lietu bija realizējis noziedzīgs grupējums, kurā bija bijušie cietumnieki, vairāki Iekšlietu ministrijas izmeklētāji, tiesneši, nodokļu inspektori. No valsts kases ar Krievijas ierēdņu palīdzību sabiedrības acu priekšā nozagti miljoniem nodokļu maksātāju naudas. Tomēr izmeklēšanas vietā pret valsts naudas zagļiem tika sākta lieta pret pašu Magņitski. Viņš nonāca cietumā, kur 2008.gada novembrī nomira.

Raidījums ziņoja, ka fonda "Hermitage Capital" vadība pārdzīvoja kolēģa nāvi un nolēma, ka turpinās cīņu par taisnību un neatkāpsies, kamēr nebūs noskaidroti, kā arī sodīti Magņitska lietā vainīgie. Tika nolīgti juristi, kuri turpināja izmeklēšanu. Atklājās, ka 2008.gadā februārī 20 miljoni ASV dolāru no Krievijas bankām tālāk pārskaitīti uz sešām Latvijas bankām.

Vairāk nekā divi miljoni skaitīti caur "Rietumu banku", gandrīz seši miljoni - caur "Trasta komercbanku", gandrīz miljons - caur "Baltic Trust Bank" (tagad - "GE Money Bank"), pusmiljons caur banku "Paritāte" (tagad - "Privatbank"), vairāk nekā miljons - caur "Aizkraukles banku" (tagad - "ABLV Bank"). Pārskaitījumos figurēja arī "Baltic International Bank".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!