Foto: LETA

Valsts Policija ir uzsākusi resorisko pārbaudi, lai noskaidrotu vai ierosināma krimināllieta par Valsts Darba inspekcijas (VDI) bezdarbību Priedaines ielas 20 būvobjektā pirms traģēdijas, pastāstīja "Maxima Latvija" pārstāve Zane Udrase.

Viņa skaidroja, ka atbilstoši normatīvajiem aktiem VDI bija pienākums kontrolēt būvniecības procesa drošību objektā Priedaines ielā 20, taču tā kā VDI, tai ar likumu uzliktos, pienākumus, iespējams, nav pildījusi, tad riski netika identificēti.

"Tā kā VDI pati ir atzinusi, ka tieši būvdarbu radītie riski bija cēloniskā sakarā ar nelaimes gadījumu darbā, tad jāsecina, ka, ja VDI būtu izpildījis tam ar likumu uzliktos pienākumus, tad traģēdija, ļoti iespējams, nebūtu notikusi, jo, konstatējot riskus, VDI amatpersonai būtu bijis pienākums nekavējoties pieņemt lēmumu par objekta darbības apturēšanu," norāda uzņēmums.

Udrase akcentēja, ka, pastāvot šādiem apstākļiem ir pamats secināt, ka, iespējams, ir notikusi VDI amatpersonu noziedzīga bezdarbība un tikai policija to var pārbaudīt. Tāpat atzīmēšanas vērta ir VDI amatpersonu taisnošanās šī jautājuma sakarā. Piemēram, atrunas par to, ka nav atrodami ar konkrēto objektu saistītie dokumenti vai, ka vispār VDI trūkstot kapacitātes," norāda uzņēmums.

Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis apstiprināja, ka šāda pārbaude ir sākta. Pagaidām nav zināms, kad šī pārbaude varētu noslēgties.

Iepriekš ziņots, ka "Maxima Latvija" Administratīvajā apgabaltiesā pārsūdzējis pirmās instances tiesas spriedumu, ar kuru noraidīts uzņēmuma pieteikums par VDI lēmumu atcelšanu saistībā ar nelaimes gadījumu darbā, 2013.gada 21.novembrī sabrūkot " Maxima" lielveikalam Zolitūdē.

2013.gada 21.novembrī, sabrūkot lielveikalam " Maxima" Rīgā, Zolitūdē, bojā gāja 54 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!