Foto: Kadrs no video

Valsts policija (VP) ir saņēmusi vairākus iesniegumus par likuma Par Latvijas valsts himnu 5. panta pārkāpumu, valsts prezidentam Egilam Levitam nenoņemot cepuri valsts himnas laikā, portāls "Delfi" noskaidroja policijā.

"Par šo faktu ir saņemti vairāki iesniegumi un tie tiek izskatīti," informēja policijas pārstāve Gita Gžibovska. No plašākiem komentāriem, tostarp par iespējamo sodu, policija šobrīd atturas.

Jau ziņots, ka pagājušajā ceturtdienā, 20. janvārī, tika atklāts piemineklis brīvības cīnītājām Gunāram Astram. Plašu rezonansi izraisīja tas, ka Levits, skanot Latvijas himnai, nebija noņēmis hūti, lai gan likums "Par Latvijas valsts himnu" noteic, ka sabiedriskos pasākumos Latvijas valsts himnas izpildījuma laikā klātesošie stāv kājās, vīrieši noņem cepures, bet personas valsts formas tērpos rīkojas saskaņā ar dienesta reglamentu.

Nākamajā dienā prezidents paudis nožēlu un atvainošanos, ka nav noņēmis cepuri valsts himnas laikā.

Jau vēstīts, ka pieminekļa atklāšanā piedalījās Levits un pieminekļa iniciatīvas autors, tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP), uzrunas teica Gunāra Astras brālis Leons Astra un PSRS okupācijas laika pretošanās kustības dalībniece Lidija Lasmane, kā arī 1991. gada barikāžu biedrības prezidents Renārs Zaļais un pieminekļa autors, tēlnieks Gļebs Panteļejevs.

Līdzko savu uzrunu klātesošajiem sāka Levits, no sanākušo ļaužu pulka, kas bija pulcējies netālu no pasākuma norises vietas, atskanēja skaļi svilpieni un ūjināšana, kas nerimās visu viņa runas laiku un turpinājās arī ministra Bordāna uzrunas laikā. Bordāns, lūdza pasākuma traucētājus pārtraukt trokšņošanu, taču viņi nerimās. Pārējo dalībnieku uzrunas un video fragmentus ūjinātāji un svilpēji netraucēja.

Valsts prezidenta kanceleja atbildē portālam "Delfi" arī paudusi nosodījumu tiem protestētājiem, kuri bija ieradušies pasākuma vietā "gribot izjaukt notiekošo piemiņas pasākumu".

Prezidenta kancelejas ieskatā tas vērtējams kā zemiska rīcība pret tautas varoņa Gunāra Astras piemiņu, "kurš savu dzīvi un dzīvību ziedoja brīvas un demokrātiskas Latvijas labā, kurā būtu iespējams brīvi paust savu viedokli".

Kancelejas paziņojumā arī norādīts, ka, ja protestētāju mērķis bijis arī mēģināt "izsist no līdzsvara" cilvēkus, kuri piedalījās piemiņas pasākumā un radīt papildu spriedzi, tad tas "diez vai būtu uzskatāms par varonīgu vai cienījamu rīcību".

Pagājušajā nedēļā VP portālam "Delfi" sacīja, ka vērtēs, vai Astras pieminekļa atklāšanas pasākumā bijuši pārkāpumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!