Foto: DELFI
Iekšlietu un Veselības ministrija konceptuāli vienojušās savstarpēji apmainīties ar informāciju par cilvēkiem ar psihiskiem traucējumiem, kas jau ieguvuši vai vēlas iegūt ieročus. Tāpat iecerēts valdības noteikumos paredzēt "medicīniskās pretindikācijas" personām, kuras vēlas saņemt ieroču atļaujas un kārtību, kādā tiek veiktas veselības un psiholoģisko īpašību pārbaudes šādām personām un ieroču īpašniekiem.

IeM pārstāve Gunta Skrebele informē, ka IeM un Veselības ministrijas pārstāvju sanāksmē panākta konceptuāla vienošanās, ka ārstniecības personas, veicot veselības pārbaudes un izsniedzot medicīniskās izziņas, ziņos Valsts policijai, ja Pacientu reģistrā būs iekļautas ziņas par tādu personu, kura iekļauta Ieroču reģistrā.

Tāpat ministrija gatavos grozījumus Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā, paredzot pilnvarojumu Ministru kabinetam izdot noteikumus, lai noteiktu medicīniskās pretindikācijas personām, kuras vēlas saņemt ieroču atļaujas un kārtību, kādā tiek veiktas veselības un psiholoģisko īpašību pārbaudes šādām personām un ieroču īpašniekiem. Tāpat tiks noteikta kārtība, kādā persona nosūtāma uz veselības un psiholoģisko īpašību pirmstermiņa pārbaudi.

Jau vēstīts, ka par ieroču atļauju izsniegšanas kārtību diskutēt sāka pēc traģiskā notikuma, kad jurists Nikolajs Zikovs kinoteātrī "Forum Cinemas" filmas "Melnais gulbis" beigās nošāva cilvēku. Zikovam, spriežot pēc viņa agrākajām publikācijām, šaujamieroču tēma ir īpaši tuva, ar to saistītas arī viņa akadēmiskās intereses. Viņš aizstāvējis vēl plašākas tiesības bruņoties.

Noziegumā lietotais ierocis bijis legālas izcelsmes. Vīrietim bija atļaujas vēl diviem ieročiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!