Policija vērsusies pie mobilo telefonu operatoriem ar aicinājumu veidot vienotu datu bāzi, lai risinātu nemitīgi pieaugušo mobilo telefonu zādzību skaitu, tomēr pagaidām tiesībsargājošām iestādēm nav izdevies panākt vienošanos ar mobilo telefonu operatoriem par šādas datu bāzes izveidi.
Valsts policijā aģentūrai LETA atzina, ka ik gadu pieaug nozagto un nolaupīto mobilo telefonu skaits, kas šogad var sasniegt 9000 gadījumu. Šajā statistikā nav iekļauti tie mobilie telefoni, kurus īpašnieki vienkārši nozaudē un par tiem neziņo policijai.

Likumsargi nenoliedz, ka patiesā aina ir "vēl traģiskāka", jo daudzi cietušie par notikušajiem uzbrukumiem vai zādzībām policijai neziņo.

Policija cer, ka, apkopojot informāciju par nozagtajiem telefoniem, izdotos daudz efektīvāk cīnīties ar šo noziegumu.

"Latvijas mobilais telefons" (LMT) jau pirms dažiem gadiem izrādījis iniciatīvu veidot telefonu identifikācijas datu - IMEI kodu - datu bāzi, kas ļautu bloķēt zagto telefonu darbību visos mobilo sakaru operatoru tīklos. LMT preses sekretārs Dāvids Dane norādīja, ka šī iniciatīva nav guvusi atbalstu.

LMT pārstāvis paskaidroja, ka uzņēmums jau veic savu klientu IMEI kodu uzskaiti. Tomēr zādzības gadījumā telefons var tikt izmantots citā mobilo sakaru tīklā.

Dane IMEI kodu datu bāzi salīdzināja ar automašīnu signalizācijām, kuras gan negarantē pilnīgu aizsardzību pret zādzības iespēju, tomēr samazina risku. Igaunijā šāda IMEI kodu datu bāze jau izveidota un sekmīgi darbojas, sacīja Dane.

Savukārt "Tele2" sabiedrisko attiecību konsultante Evita Matisone sacīja, ka "Tele2" jau pagājušā gada martā nosūtījusi vēstuli visām Latvijas tiesībsargājošām institūcijām, lai informētu, ka uzņēmumam nav tehnisku iespēju noteikt konkrēta mobilo sakaru lietotāja tālruņa IMEI kodu.

Matisone uzsvēra, ka telekomunikāciju nozari regulējošā likumdošana neparedz, ka operatoriem būtu jānodrošina šāda iespēja, savukārt investīcijas nepieciešamās aparatūras iegādei būtu jāparedz, plānojot ikgadējo valsts budžetu.

"IMEI sistēmas iegāde prasa ne tikai investīcijas vairāku simtu tūkstošu latu apmērā, bet arī papildu cilvēku resursus šāda veida datu apstrādei," sacīja Matisone. "Tele2" investīcijas IMEI kodu noteikšanas iekārtas iegādē uzskata par nelietderīgām.

"Tele2" pārstāve atzīmēja, ka nelegālu IMEI kodu izmainīšanu par nelielu samaksu piedāvā veikt, piemēram, vairākas sadzīves elektronisko ierīču vai mobilo tālruņu remontdarbnīcas. Tādēļ izmantot IMEI kodu noteikšanu cīņā ar zagtiem mobilajiem tālruņiem nav ne efektīvs, ne finansiāli izdevīgs risinājums, sacīja Matisone.

Ar IMEI noteikšanas sistēmas palīdzību, ievadot tajā SIM kartes vai mobilā tālruņa numuru, ir iespējams noskaidrot telefona IMEI kodu, savukārt ievadot IMEI, ir iespējams noteikt tālruņa numuru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!