Valsts policijas vajadzībām par 31 000 latu iepirks 50 jaunus alkometrus, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā publicētā informācija.
Alkometrus piegādās SIA "KJ Serviss". Bez šī uzņēmuma konkursā bija pieteicies vēl viens pretendents.

IUB, izskatot uzņēmuma "Magnum Medical" sūdzību, 2005.gada nogalē aizliedza Valsts policijai par 27 930 latiem no SIA "KJ Serviss" pirkt alkometrus.

Policija toreiz izsludinātajā konkursā par piemērotāko no diviem pretendentiem alkometru iegādei atzina "KJ Serviss", savukārt otra pretendenta piedāvājums tika noraidīts, jo tajā bijusi augstāka cena.

Policija bija paredzējusi iegādāties 30-35 alkometrus.

Kā liecina IUB dati, "Magnum Medical" sūdzība tika atzīta par daļēji pamatotu.

2005.gada nogalē Ministru kabinets (MK) noteica prasības alkometriem jeb mēraparātiem, ar kuriem nosaka alkohola koncentrāciju personas izelpotajā gaisā.

MK noteikumi attiecas uz alkometriem, ar kuriem Valsts policijas un Valsts robežsardzes darbinieki nosaka alkohola koncentrāciju transportlīdzekļu vadītāju izelpā, kā arī uz alkometriem, ar ko policijas darbinieki pārbauda, vai personas nav lietojušas alkoholu, ja atzinums nepieciešams, lai apstiprinātu likumpārkāpuma faktu vai objektīvi izskatītu lietu par likumpārkāpuma izdarīšanu.

Prasības attiecas arī uz alkometriem, kurus izmanto ārstniecības personas ārstniecības iestādēs, lai noteiktu alkohola koncentrāciju izelpotajā gaisā.

MK noteikumi paredz, ka alkometrus, kas ir likumīgi ražoti vai laisti apgrozībā kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm vai Turcijā, vai kas ir likumīgi ražoti kādā no Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas valstīm, kas ir Eiropas Ekonomikas zonas līguma līgumslēdzēja puse, ir tiesības piedāvāt Latvijā, ievērojot savstarpējās atzīšanas principu. Citās valstīs ražotus alkometrus ir tiesības piedāvāt Latvijā, ja ievērotas MK noteiktās prasības.

Vienotas prasības noteiktas, lai personu izelpotā gaisa kontrolē tiktu izmantoti vienveidīgi mēraparāti ar noteiktiem tehniskiem rādītājiem. MK noteikumos iekļautas Eiropas Savienības direktīvu prasības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!