Izstrādāta Iekšējas drošības akadēmijas (IDA) koncepcija, ar to ceturtdien, 3. jūnijā, iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) Noziedzības novēršanas padomes sēdē ministrs iepazīstinās tās dalībniekus, portāls "Delfi" uzzināja Iekšlietu ministrijā (IeM).

Kā uzsver ministrijā, IDA misija būs zināšanu, metožu un inovāciju jaunrade, kā arī zinātnē un izcilībā balstītu studiju īstenošana augsti kvalificētu speciālistu sagatavošanā drošības un noziedzības apkarošanas jomā, vienlaikus nodrošinot virzību uz starptautisko atpazīstamību un ciešu sadarbību specializēto augstskolu segmentā, kuru stratēģiskā specializācija ir saistīta ar augsta līmeņa speciālistu sagatavošanu darbam tiesībaizsardzības iestādēs.

"Ir paveikts neizmērojams darbs, lai liktu pamatus jaunas, mūsdienīgas un ilgtspējīgas augstākās izglītības iestādes dibināšanai. Esam pabeiguši darbu pie Iekšējās drošības akadēmijas koncepcijas izstrādes. Tajā tiks īstenotas visai valstij un iekšlietu nozarei tik ļoti nepieciešamas un unikālas studiju programmas, lai sagatavotu augsta līmeņa speciālistus darbam iekšlietu dienestos un citās tiesībaizsardzības iestādē," paziņojumā medijiem norādījis Ģirģens.

"Tas cels gan iekšlietu nozares kapacitāti, gan uzlabos iekšējo drošību valstī kopumā. Iekšējās drošības akadēmija rada pēctecību ar augstāku pievienoto vērtību bezatbildīgi likvidētajai Policijas akadēmijai," turpinājis ministrs.

IeM atgādina, ka kopš 2010. gada iekšlietu nozarei nav savas specializētas augstskolas, kā tas ir lielā vairumu Eiropas Savienības valstu. Tāpat vērojams zinātniskās pētniecības trūkums par drošības jautājumiem un iekšlietu nozarei svarīgiem problēmjautājumiem. Arī amatpersonām, kuras strādā un pārstāv specifiskas jomas – kibernoziedzību, finanšu noziegumus u.c. –, trūkst vienotas, nesadrumstalotas profesionālās izglītības piedāvājuma. Tāpat nepieciešams pilnveidot pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti.

Jau ziņots, ka iekšlietu ministrs jau ilgstoši vairākkārt publiski runājis par specializētas likumsargu izglītošanai paredzētas augstskolas izveidošanu. Par šādas augstskolas atjaunošanu publiski arī izteikušies augstas tiesībsargājošo iestāžu amatpersonas.

Vēstīts, ka Valsts prezidents Egils Levits norādījis, ka iekšējās drošības joma ir kritiskā stāvoklī, tāpēc nākamā gada valsts budžeta veidošanas laikā jādomā par saprātīgām investīcijām minētās nozares attīstībai. Levits paudis, ka ir jābūt vienai iekšēji saskaņotai policijas un līdzīgo amatpersonu izglītības iestādei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!