Foto: DELFI
Sākot no 1.augusta, Valsts policijas (VP) darbinieki, saņemot reģionālo nodaļu priekšnieka atļauju, varēs strādāt 24 stundu režīmā, paredz VP priekšnieka vietnieka un pašlaik šī amata pienākumu izpildītāja Guntara Marķitāna pieņemtais lēmums.

Marķitāns trešdien žurnālistiem skaidroja, ka šāds lēmums varētu palīdzēt saglabāt esošo personālsastāvu. Policijas vadība paredz, ka 24 stundu darba režīms varētu mazināt personāla aizplūšanu no policijas, jo VP ir vairāki dienesti, kuru darba specifika ļauj veikt pienākumus visu diennakti, skaidroja VP preses pārstāvis Andis Rinkevics.

Par 24 stundu darba režīmu otrdien tika diskutēts VP vadības sanāksmē, kur vienojās, ka atļaujas uz šāda darba režīma pāreju policijas darbinieki varēs saņemt no reģionu priekšniekiem.

24 stundu darba režīms ir pretrunā Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes 2003.gada 4.novembra direktīvai "Par konkrētiem darba laika organizēšanas aspektiem", kas nosaka, ka "katram darbiniekam ir tiesības uz obligātu nepārtrauktu 11 stundu atpūtas laiku katrā 24 stundu posmā". Pašlaik ir tikai trīs ES valstis, kurs darbojas pretēji minētai direktīvai, to starpā arī Latvija.

Lēmums par 24 stundu darba režīmu pieņemts, ņemot vērā esošo finansiālo situāciju policijā, un policija cer pāriet uz Eiropas Parlamenta direktīvām atbilstošu režīmu, kad ekonomiskā situācija būs uzlabojusies, skaidroja VP pārstāvis.

Jau ziņots, ka šā gada janvārī nu jau bijušais VP priekšnieks Artis Velšs vērsās pret 24 stundu darba režīmu un lika stingrāk uzraudzīt, lai katra policista darba laiks nepārsniegtu 12 stundas.

Velšs šādu lēmumu pieņēmis pēc traģiskajiem notikumiem Jēkabpilī, kur, mēģinot aizturēt noziedzniekus, kas veica bruņotu laupīšanas uzbrukumu spēļu zālei "Fēnikss", izcēlās apšaude, kurā gāja bojā Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākais inspektors Andris Znotiņš un vēl divi policisti cieta. Visi pieci laupītāji tika aizturēti, un izrādījās, ka četri no viņiem paši bija policisti.

Pret šādu Velša nostāju par darba režīmu iebilda Latvijas Apvienotās policistu arodbiedrība, norādot - kad policisti strādāja diennakti un trīs dienas bija brīvas, viņi varēja strādāt arī papildu darbu. Iespējams būtu pareizi, ja policijas darbinieki strādātu 12 stundu vai pat astoņu stundu maiņas, bet tagad tas nav iespējams mazās darba algas dēļ. Lai "bērni nebūtu jāatstāj bez maizes" policisti spiesti strādāt papildu darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!