Foto: LETA

Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldei plānots uzbūvēt jaunu modernu laboratoriju, informēja policijā.

No šī gada par Kriminālistikas pārvaldes priekšnieku iecelts pulkvedis Andrejs Siņavins, kurš iepriekš vairāk nekā septiņus gadus vadījis Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldi.

Stājoties amatā, jaunais pārvaldes priekšnieks par prioritāriem pārvaldes attīstības virzieniem ir noteicis turpmāku mūsdienīgas tehniskās bāzes un darba vides nodrošināšanu, ekspertu kvalifikācijas līmeņa celšanu un sadarbības starp ekspertiem un izmeklētājiem veicināšanu, lai kopumā, attīstot šos virzienus, sekmētu Kriminālistikas pārvaldes darba efektivitāti.

Pēc Siņavina vārdiem, jau šobrīd varot apgalvot, ka pārvaldes rīcībā esošais tehniskais nodrošinājums ir labā līmenī un sniedz iespēju profesionāli veikt nepieciešamās ekspertīzes. Tomēr policijā iecerēts īstenot projektu ar Eiropas ekonomiskās zonas finanšu atbalstu, kura laikā paredzēti rekonstrukcijas darbi, tostarp ēkas, kurā atrodas Kriminālistikas pārvalde Rīgā, Bruņinieku ielā, remontdarbi - atsevišķas modernas laboratorijas izbūve un iekštelpu atjaunošana.

"Tāpat būtiski ieguldīt ekspertu kvalifikācijas celšanas pasākumos, ekspertiem apmainoties ar praksi un pieredzi arī starptautiskā līmenī," teicis Siņavins, "šāda veida apmācības un pasākumi notiek nemitīgi, taču jāatzīst, ka pandēmijas laikā spēkā esošie ierobežojumi apgrūtināja šo specifisko zināšanu apmaiņu un iemaņu attīstīšanu, tāpēc turpmākajos gados, iespēju robežās, papildus attālinātai informācijas apmaiņai, būtiski ir arī klātienes pasākumi."

Attiecībā par ekspertu un izmeklētāju savstarpējo sadarbības veicināšanu, Kriminālistikas pārvaldes priekšnieks vērš uzmanību, ka sadarbība starp tiesu ekspertu un izmeklētāju ir būtiska, lai katra ekspertīze būtu izmeklēšanā noderīga: "Tas ir stāsts par saskarsmi starp izmeklētāju un ekspertu, lai izmeklēšanā nepieciešamo pierādījumu analīze vai citi ekspertu nodrošinātie pakalpojumi būtu tiešām lietderīgi un ieguldītā darba pievienotā vērtība kļūtu labāka. Kā uzskatāmu piemēru šim efektīvākas sadarbības rezultātam var minēt DNS veikto ekspertīžu jomā - ja iepriekš no 10 ekspertu pārbaudītajiem DNS paraugiem pozitīvi bija vidēji četri līdz pieci, tad šobrīd tie ir jau seši līdz septiņi paraugi. Šī savstarpējā izpratne par notikuma vietu apskatēm, iespējamiem pierādījumiem, to izņemšanām un citām niansēm ir tieši tas, kas ļauj efektīvāk gan iegūt analizējamo materiālu, gan tālāk pirmstiesas izmeklēšanā gūt skaidrāku notikušā versiju un nostiprināt tā pierādījumus."

Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes sastāvā ir ap 200 darbinieku un viņu kompetencē ir plašs spektrs dažādu ekspertīžu virzienu 27 specialitātēs, tostarp notikuma vietu apskates, dažādu objektu apskates un izpētes, piemēram, DNS genotipa noteikšana cilvēka bioloģiskajā materiālā, narkotisko un psihotropo vielu izpēte, informācijas tehnoloģiju jomu ekspertīzes, ballistiskās ekspertīzes daktiloskopijas, odoroloģijas, grāmatvedības un citās jomās.

2021. gadā Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldē tika nozīmētas 10 468 dažādas ekspertīzes un izpētes. Tāpat veiktas vairāk nekā 4000 notikumu vietas apskates un pabeigtas 155 285 dažādu objektu izpētes, kā arī sniegts atbalsts veicot vairāk nekā 3200 citas izmeklēšanas darbības, piemēram, salīdzinošu paraugu izņemšanu, liecību pārbaudi, izmeklēšanas eksperimentu veikšanu un citas darbības, kas nav tūlītēji veicamas notikuma vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!