Foto: Shutterstock
Kādam Sarkandaugavas iedzīvotājam pastkastē iemests dezinformācijas buklets, kurš vēsta, ka "Pandēmija nepastāv!" un pauž alternatīvus faktus par Covid-19 testēšanu. Valsts policijā portālam "Delfi" apliecina, ka šādas darbības ir nonākušas policijas redzeslokā un par līdzīga rakstura gadījumu ir uzsākta resoriskā pārbaude.

Glancētais žurnāls, kam nav norādīts ne autors, ne izplatītājs, ir vairāku lappušu garš. Tas pievēršas Covid-19 testu analīzei, sevišķi apskatot polimerāzes ķēdes reakcijas (PĶR, angliski - PCR) Covid-19 testa efektivitāti. Bukleta pēdējo lapu lielā mērā veido atsauces uz dažādiem interneta resursiem.

Kā vieta, kur ērtākā veidā vienuviet būtu atrodama "visa informācija, citi avoti un atsauces" norādīta saite, kas aizved uz lapu "mainampasauli.news", kurā redzams šis pats buklets, ko saņēma Sarkandaugavas iedzīvotājs, tikai elektroniskā veidā.

Portāls "Delfi" jau vairākkārt vēstījis par dažādu viltus ziņu izplatītāju darbību Latvijā, tostarp arī par "mainampasauli.news".

Latvijas Pastā norāda, ka uzņēmums neizplata šādus bukletus. Līdz ar to var spriest, ka tā ir organizatoru pašiniciatīva.

Valsts policijā portālam "Delfi" norāda, ka šādas darbības ir nonākušas policijas redzeslokā. Par līdzīga rakstura gadījumu Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Centra iecirknī ir uzsākta resoriskā pārbaude.

Slimību profilakses un kontroles centrā norāda, ka arī centrā šīs personās ir vērsušās pēc skaidrojuma par dažādiem, ar Covid-19 saistītiem jautājumiem, taču centra sniegtās atbildes tiek sagrozītas "kā viņiem ērtāk".

Vienlaikus sabiedrībā un arī valdībā turpinās diskusijas par vakcinācijas avīzes nepieciešamību, kā arī normatīvo regulējumu, kas ļautu to izplatīt visiem Latvijas cilvēkiem. Pašreizējais likuma regulējums to ļauj darīt tikai pēc pieprasījuma, minējis veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

VM un Tieslietu ministrija vēl meklēs iespēju, kā esošā regulējuma ietvaros būtu iespējams sniegt informāciju par Covid-19 pandēmiju un vakcināciju svešvalodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!