Foto: DELFI

Pērn, apkarojot kontrabandu, policisti Latvijā atsavinājuši vairāk nekā 80 000 litru alkohola un vairāk nekā 33 miljonus cigarešu, portālu "Delfi" informēja Valsts policijas pārstāvis Dairis Anučins.

Pagājušā gada laikā policijai, izskaužot akcizēto preču nelegālo apriti, bija gandrīz 4200 reidu. Kopumā apzinātas 2216 nelegālo akcīzes preču tirdzniecības vietas, no kurām lielākā daļa, vairāk nekā divas trešdaļas, bija Rīgas un Zemgales reģionos. Pārbaužu laikā visbiežāk konstatēti pārkāpumi, kas saistīti ar tabakas izstrādājumu nelegālu apriti, bet salīdzinoši ar iepriekšējiem gadiem mazāk pārkāpumu konstatēts nelegālā alkohola aprites jomā.

Šo tendenci raksturo arī Valsts policijas apkopotie statistikas dati par iepriekšējo gadu. Ja 2012. gadā administratīvo lietu un krimināllietu ietvaros policisti kopumā atsavināja nedaudz mazāk kā 26 miljonus cigarešu vienību, tad pērn tie bijuši jau vairāk nekā 33 miljoni. Savukārt nelegālā alkohola aprites apkarošanas jomā 2012. gadā policisti atsavināja ap 100 tūkstošiem litru nelegālā alkohola, bet pērn tie bijuši nedaudz vairāk nekā 80 tūkstoši litru.

Policija norāda, ka 70% no pērn valstī kopumā atsavinātā alkohola apjomiem ir likumsargu paveiktais cīņā pret akcizēto preču aprites pārkāpumiem, atsavinot jau valsts iekšienē nonākušu nelegālo alkoholu. Savukārt atlikušo daļu, 30%, pērn izņēmuši muitnieki, atsavinot nelegālo alkoholu pirms tā nonākšanas iekšzemē.
Kopumā pērn Valsts policija noformējusi vairāk nekā četrus tūkstošus administratīvo pārkāpumu protokolu par akcīzes preču aprites noteikumu pārkāpumiem. Tie ir 74% no valstī kopumā tiesībsargājošo iestāžu noformēto administratīvo pārkāpumu protokolu skaita nelegālās akcīzes preču aprites jomā.

Vēl lielāku īpatsvaru veido Valsts policijas uzsākto kriminālprocesu skaits. Pērn par nelegālu akcīzes preču apriti Valsts policijas amatpersonas uzsākušas 711 kriminālprocesus, un tie ir 99% no valsts tiesībsargājošo iestāžu kopumā uzsākto kriminālprocesu skaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!