Foto: F64

Liepājā pazudušā piecgadīgā zēna Ivana Berladina meklēšana bija plašākā, kāda Latvijā tikusi īstenota, un sākta pārbaude, lai izvērtētu visu ienākušo informāciju, tās apriti un sadarbību ar citām struktūrām. Atklāts, ka Valsts policija (VP) saņēmusi informāciju, ka zēns redzēts izkāpjam no autobusa Dubeņos, tomēr šī ziņa nav nodota tālāk meklēšanas grupai.

Par šo pārkāpumu uzsākta disciplinārlieta, bet konkrētais policists atstādināts no dienesta pienākumu pildīšanas, portālu "Delfi" informē VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sigita Pildava.

Viņa uzsver, ka aculiecinieku un sabiedrības sniegtā informācija bija ļoti plaša un pretrunīga – zēns it kā pazušanas dienas vakarā bija redzēts Liepājā Tosmarē, Lietuvā un daudzās citās vietās. Tādēļ nav iespējams teikt, vai viņš tiktu atrasts arī tad, ja ziņas par viņa pamanīšanu arī Dubeņos līdz meklēšanas grupai nonāktu ātrāk. Pildava uzsver, ka pārmeklēta visu sabiedriskā transporta pieturu apkārtne, tostarp Dubeņos.

Kā zināms, Ivanu atrada mežā aptuveni trīs kilometru attālumā no pieturas. Analizējot milzīgu videoierakstu apjomu, likumsargi pamanīja nelielu fragmentu, kas liecināja, ka zēns no autobusa izkāpis tieši šajā pieturā. Tādēļ nedēļu pēc viņa pazušanas meklēšanas darbi tika koncentrēti šajā vietā, desmit dienas pēc pazušanas Ivanu mežā atrada mirušu.

Pildava norāda, ka policija ļoti nopietni izvērtē un analizē visu ar Ivana meklēšanu saistīto informāciju, struktūrvienību sadarbību un informācijas apmaiņu, lai gūtu atbildes uz jautājumu, vai bija iespējams kaut ko izdarīt labāk, ātrāk un pareizāk. Vienlaikus tiek vērtēts arī pieejamais materiāli tehniskais nodrošinājums plašu meklēšanas pasākumu laikā.

Policija secina, ka pēdējos gados aizvien biežāk valstī notiek situācijas, kur nepieciešams veikt plašus meklēšanas pasākumus, iesaistot arī brīvprātīgos. Tādos gadījumos tikpat svarīgs kā darba organizācija un pieejamā profesionālu ekspertu piesaistīšana ir arī policijas materiāli tehniskais nodrošinājums un iespējas nepieciešamo tehniku vai aprīkojumu piesaistīt no sadarbības partneriem vai brīvprātīgajiem, kā tas, piemēram, bija pēdējā meklēšanas dienā, kad policija lūdza atsaukties tos, kuriem ir kvadricikli vai cita tehnika, ko iespējams izmantot ātrai meža pārmeklēšanai, skaidro VP pārstāve.

VP priekšnieks Ints Ķuzis uzdevis izanalizēt arī materiāli tehnisko nodrošinājumu vai tā trūkumu, kas bija būtiski darba organizēšanai. Jau šobrīd ir skaidrs, ka tiks rosināti uzlabojumi, piemēram, mobilais štābs, pieejami pārvietojami printeri, alternatīvas strāvas padeves vietās, kur nav pieejama elektrība, apgaismojums, tāfele, interneta sakaru nodrošinājums un daudzas citas praktiskas lietas, kas šādās situācijās ir ļoti būtiskas.

Ivans pazuda 1. jūlijā. Sākotnēji viņa meklēšana, iesaistoties tūkstošiem brīvprātīgo, koncentrējās Liepājā. Otrdienas, 11. jūlija, vakarā viņa mirstīgās atliekas tika atrastas meža masīva brikšņos Dubeņos – septiņus kilometrus no Liepājas. Policijas sniegtā informācija liecina, ka, visticamāk, zēns Liepājā iekāpis nepareizajā autobusā, bet transportlīdzekļa vadītājs nospriedis, ka viņš ir kopā ar kādu no pieaugušajiem, tādēļ nepievērsa puikam uzmanību. Zēns bija vienīgais, kas izkāpa autobusa galapunktā Dubeņos. Policija pieļauj, ka, slēpjoties no negaisa, viņš iemuka mežā. Ekspertīzē tiks noteikts Ivana nāves laiks un iemesls.

Par zēna pazušanu informācija sniegta novēloti – viņa vecmamma domājusi, ka puika ir pie mammas, bet māte – ka viņu uzrauga vecmamma. Policija saņēmusi liecības no uzticama liecinieka, ka pazušanas dienas pēcpusdienā viņš bijis Tosmares rajonā, bet vēlāk atklājies, ka liecinieks sajaucis dienas. Likumsargi kriminālprocesā sola izvērtēt gan tuvinieku, gan autobusa šofera, gan citu līdzcilvēku atbildību traģiskajā Ivana pazušanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!