Foto: AP/Scanpix/LETA
Pieteikšanās īpašai Baltijas valstu transportlīdzekļu kolonnai, lai šķērsotu Polijas teritoriju un nokļūtu mājās, jāveic tuvākās stundas laikā, šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja Ārlietu ministrijas pārstāvis Jānis Beķeris.

Iepriekš tika vēstīts, ka informācija dalībai kolonnā jāiesniedz līdz šodienas plkst.12, taču šorīt Beķeris norādīja, ka informācija ir nepieciešama jau no rīta, mudinot cilvēkus, kuriem tas ir nepieciešams, pieprasītos datus iesniegt tuvākās stundas laikā.

Beķeris sacīja, ka Polija svētdien vēlu vakarā tomēr pieņēma lēmumu datus pieprasīt agrāk, tos gaidot līdz pulksten 7.30 pēc Polijas laika (pulksten 8.30 pēc Latvijas laika).

Beķeris uzsvēra, ka Ārlietu ministrijā tiek strādāts, lai mājās varētu atgriezt visus cilvēkus, kuri ir iestrēguši uz robežas.

Beķeris mierināja, ka pieteikumus Ārlietu ministrija pieņems arī līdz pulksten 12, solot strādāt ar Poliju. "Situācija strauji mainās, tāpēc iedzīvotājiem jāseko aktuālajai informācijai," norādīja Beķeris.

Jau vēstīts, ka ar Poliju panākta vienošanās par īpašu Baltijas valstu transportlīdzekļu kolonnas izveidi, lai tie cilvēki, kas vēlas nokļūt mājās, varētu šķērsot Polijasrobežu, savā "Twitter" kontā svētdien pauda Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs(JV).

Ministrs norāda, ka tiem cilvēkiem, kas iestrēguši uz Polijas un Vācijas robežas, līdz 16. marta pulksten 12 dienā ir jānosūta e-pasts uz consulate.poland@mfa.gov.lv.

Ārlietu ministrija savā tviterkontā pirmdienas rītā pārsūtījusi Polijas vēstniecības precizējošo informāciju par nepieciešamo datu iesūtīšanas laiku, nosakot, ka līdz pulksten 7 tiem, jānosūta sekojoša informācija:

Tie, kas vēlas atgriezties ar sauszemes transporta līdzekli - pasažiera/pasažieru vārds, uzvārds, dzimšanas dati, kontakttālrunis, atrašanās vieta (valsts, pilsēta), transportlīdzekļa veids (personīgais auto, starptautiskais maršruta autobuss, mikroautobuss).

Tiem, kas vēlas atgriezties, bet kam nav sauszemes transportlīdzekļa - pasažiera/pasažieru vārds, uzvārds, dzimšanas dati, kontakttālrunis, atrašanās vieta (valsts, pilsēta).

Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševiča intervijā Latvijas Radio dažas minūtes pēc pulksten 7 sacīja, ka šis laiks mainīts naktī uz pirmdienu, bet vēl dažas minūtes pēc pulksten 7 pieteikumus ir iespējams nosūtīt, tāpēc jāpiesakās nekavējoties. Pagaidām nav zināms, cikos kolonna sāks ceļu.

Neskaidrību gadījumā ministrs lūdz sazināties ar ĀM Konsulāro departamentu pa tālruni +371 26337711.

Jau vēstīts, ka Lietuva apsvēra iespēju ieviest humāno koridoru Baltijas valstu iedzīvotājiem, kas ļautu 72 stundu laikā (no sestdienas pulksten 18) šķērsot Polijas robežu un atgriezties mājās. Tomēr šis aicinājums nebija guvis Polijas valdības atbalstu, jo jau 15. marta pusnaktī Polijas robeža tika slēgta un vairāki valstu piederīgie, tostarp Latvijas, palika uz Polijas robežas un valstī netika ielaisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!