Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Polijas uzņēmuma "Dos Sp. z.o.o." ražotajās mencu aknās konstatējis pārsniegtu maksimāli pieļaujamo toksisko vielu – dioksīnu un dioksīniem līdzīgo polihlorbifenilu daudzumu, portālu "Delfi" informēja PVD.

Maksimāli pieļaujamā dioksīna norma pārsniegta uzņēmuma "Dos Sp. z.o.o." ražotajos konservos ar partijas numuru 42L6 06/03/2009 J 03.2012. Paraugs ņemts mencu aknām, kas izplatītas "Maxima" veikalu tīklā, informēja PVD.

Pagaidām PVD vēl nav informācijas, cik liela ir Latvijā ievestā mencu aknu konservu partija, taču visa tirdzniecībā pieejamā produkcija izplatītājam būs jāizņem no apgrozības.

PVD par konstatēto informēs mencu aknu izplatītāju Latvijā, Polijas atbildīgo uzraudzības dienestu un Eiropas Komisiju.

Lai gan cilvēkam, kurš piesārņoto produktu uzturā lietojis vienu reizi un nedara to regulāri, veselības problēmas nedraud, PVD aicina patērētājus atturēties no šīs mencu aknu konservu partijas iegādāšanās un neizmantot tos uzturā, ja tie jau ir nopirkti.

Zinātnieki uzskata, ka dioksīniem un dioksīniem līdzīgajiem polihlorbifeniliem, ja tie tiek uzņemti ilgākā laika periodā, kaut arī nelielos daudzumos, ir kancerogēna iedarbība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!