Foto: Saeimas administrācija

Lai arī likumprojekti par reformām Valsts ieņēmumu dienestā (VID) politiķu vidū ir raisījuši gana asas domstarpības, tomēr koalīcijas partneri apliecina, ka konceptuāli atbalsta Finanšu policijas un Muitas policijas apvienošanu.

Vienlaikus "Vienotība" aicina risināt jautājumu par VID Iekšējās drošības biroja pārraudzību – pašlaik likumprojekts paredz, ka tas ir VID ģenerāldirektora pakļautībā. "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa uzsver, ka šāds piedāvājums nav atbalstāms un jārod cits risinājums. "Šī ir juridiska problēma, nevis politiska," žurnālistiem apgalvoja Āboltiņa, uzsverot, ka politiskais spēks atbalsta reformas VID, Finanšu policijas un Muitas policijas apvienošanu.

Viņa pauda, ka pirmdien panāktā koalīcijas vienošanās neesot ievērota – iepriekš bija iecerēts izslēgt Kriminālprocesa likuma grozījumus no ceturtdien sēdes darba kārtības un nākamnedēļ piedāvāt alternatīvu likumprojektu. Savukārt grozījumus likumā par VID ceturtdien bija iecerēts atbalstīt.

"Mēs pirmdien vienojāmies par to, ka tiks iesniegts profesionāli sagatavots ekspertu atbalstīts likumprojekts un to mēs atbalstīsim. Mēs vēlreiz apstiprinājām savu atbalstu šīm reformām. Ko mēs dzirdējām vakar? Un atkal "Vienotību" mēģina padarīt par vainīgo," debatēs par likumprojektu pauda Āboltiņa. Politiķe sacīja, ka "Vienotība" atbalsta reformas VID un "darbosies kā konstruktīvs koalīcijas partneris, lai varētu izpildīt valdības dotos uzdevumus", tomēr "likumprojekta brāķus" nevar atbalstīt.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, komentējot ceturtdien balsojumu, izteicās, ka partneri, paskatoties uz reitingiem, varētu kļūt nervozi un gribēt izcelties. Viņš piebilda, ka partneriem jāturpina sadarboties, turklāt šajā sasaukumā koalīcija nevar mainīties – lielu manevru iespēju šajā ziņā nav. Lai arī iepriekš bija iecerēts izslēgt no darba kārtības strīdīgos Kriminālprocesa likuma grozījumus, "Vienotība" esot informējusi, ka neatbalstīs darba kārtības izmaiņas un balsos pret šo likumprojektu.

ZZS politiķi pieļauj, ka varētu tikt izstrādāti jauni likumprojekti, kas paredzētu Finanšu policijas un Muitas policijas apvienošanu. Par šo jautājumu partneriem domstarpību neesot, bet par pārējiem aspektiem vēl varēs diskutēt.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars sacīja, ka politiskais spēks ceturtdien atbalstīja piedāvātās reformas; ja tiks piedāvāti jauni likumprojekti, tad būs jāizvērtē to redakcijas. Savukārt "Vienotības" rīcību Dzintars vērtēja kā "destruktīvu", pieļaujot, ka tā varētu būt saistīta ar vēlmi saglabāt ietekmi VID. Viņš arī piebilda, ka "Vienotība" sāk darboties valdībā kā iekšējā opozīcija un tas varētu būt saistīts ar politiskā spēka reitingiem.

Saeimas sēdē par šo likumprojektu izteicās arī vairāki citi politiķi. Piemēram, Mārtiņš Bondars (LRA) pauda viedokli, ka grozījumi VID likumā ir "ļoti skaidrs pierādījums un apliecinājums tam, ka finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) pēc būtības vai nu nezina, ko darīt ar VID, vai arī nevēlas neko darīt, lai veiktu būtiskas pārmaiņas šajā institūcijā".

Runājot par Iekšējās drošības biroju VID, deputāts Andrejs Judins (V) norādīja – ir piedāvāts VID ģenerāldirektora pakļautībā nodot dienestu, kuram būs tiesības veikt operatīvo darbību, izmeklēšanas darbību, un tas kontrolēs arī ģenerāldirektora darbību. "Es sapratu, ka dažiem šķiet, ka var iesniegt likumprojektu ar nosaukumu "Ļaunuma apkarošanas likums", ierakstīt vienalga ko un tie, kas to atbalstīs, būs cīnītāji, bet tie, kas būs "pret", – ienaidnieki, viņi negrib nekādas reformas," turpināja politiķis.

Finanšu ministrija parlamentārais Edgars Putra (ZZS) sacīja, ka pašlaik Iekšējās drošības dienests ir pakļauts Finanšu policijai. Viņš arī piebilda, ka pār Finanšu policiju "pēdējā laikā diezgan krasi krīt aizdomu ēna par negodprātīgiem darbiniekiem, tātad Iekšējās drošības dienests faktiski ir, iespējams, pakļauts blēžiem". Viņš arī uzsvēra, ka likumprojektus var nenoraidīt un pilnveidot tos starp lasījumiem.

Savukārt deputāts Aleksandrs Kiršteins (VL-TB/LNNK) debatēs teica: "Tad, kad Saeima noraidīja likumprojektu "Par Valsts ieņēmumu dienestu", atviegloti uzelpoja visa kontrabandistu elite, atviegloti uzelpoja Latgales bandīti-kontrabandisti, galvenie "Saskaņas" atbalstītāji un finansētāji."

Deputāts Andrejs Elksniņš (S) apšaubīja "Vienotības" argumentus par likumprojektu kvalitāti, norādot uz pagājušajā nedēļā uzreiz divos lasījumos pieņemtajiem grozījumiem par atalgojuma izmaiņām VID. Viņš domstarpības saistīja ar to, ka "notiek pārdale starp ZZS un "Vienotību"".

Politiķis arī mudināja koalīciju apdomāt iespēju pārskatīt pašreizējo valdības partneru līgumu vai arī nodibināt jaunu koalīciju. "Mēs esam atvērti piedāvājumiem," teica opozīcijas deputāts.

Kā ziņots, Saeima ceturtdien noraidīja grozījumus likumā par VID un Kriminālprocesa likuma grozījumus. Šie likumprojekti paredzēja Finanšu policijas un Muitas policijas apvienošanu, to, ka VID Finanšu policijas pārvaldes Iekšējās drošības daļa tiks pakļauta VID ģenerāldirektoram, kuram tādēļ turpmāk būs jānēsā formas tērps.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!