Foto: Saeimas administrācija
11.Saeimas politiķi nepazīst Jaroslavu Streļčenoku, ko konkursa komisija virza Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatam, bet uzticas komisijas lēmumam, liecina aģentūras LETA veiktā aptauja.

"Vienotības" frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis teica, ka personīgi nepazīst pašreizējo KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja vietnieku Streļčenoku, presē par viņu nekāda kompromitējoša informācija neesot atrodama.

Tas, ka Streļčenoks līdz šim birojā bija tikai vidēja līmeņa vadītājs, pēc Zaķa domām, netraucēs viņam nākotnē pārņemt KNAB vadību. "KNAB iekšienē nav vajadzības cīnīties par autoritāti, funkciju sadalījumu skaidri nosaka biroja nolikums," ir pārliecināts "Vienotības" frakcijas priekšsēdētājs.

Zatlera reformu partijas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis teica: "Mums nav nekāda iemesla apšaubīt komisijas atzinumu. Tā kā plašākai publikai Streļčenoks nav pazīstams, ZRP frakcija savu viedokli par šo kandidātu varēs paust pēc tam, kad būs tikusies ar viņu un uzklausījusi Streļčenoka redzējumu par KNAB turpmāko darbību".

Arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Raivis Dzintars teica: "Ar kandidātu iepazīsimies un tad lemsim par atbalstu viņam."

Līdzīgu viedokli par Streļčenoku pauda arī opozīcijas pārstāvji. "Saskaņas centra" frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins paziņoja, ka SC frakcijas viedoklis par KNAB vadītāja amata kandidātu Streļčenoku tiks izstrādāts trešdien frakcijas sēdē, kad tiks uzklausīti visu deputātu viedokļi.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis apgalvoja, ka Streļčenoks viņam ir "galīgi nepazīstams cilvēks". "Ja jau konkursa komisija viņu ir atzinusi par pieņemamāko kandidātu KNAB vadītāja amatam, ZZS respektēs šo lēmumu un tiksies ar Streļčenoku frakcijas sēdē, pirms Saeimā tiks balsots par viņa apstiprināšanu amatā," piebilda Brigmanis.

Kā ziņots, amats ir vakants pēc iepriekšējā KNAB vadītāja Normunda Vilnīša atbrīvošanas no amata.

Uz KNAB vadītāja krēslu konkursa noslēguma fāzē pretendēja arī KNAB Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore un KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja Ilze Jurča, kā arī bijušais iekšlietu ministrs un galvenais valsts notārs Māris Gulbis.

Konkursa otrajai kārtai bija izvirzīts arī bijušais Valsts ieņēmumu dienesta muitas vadītājs Kalvis Vītoliņš, kurš savu kandidatūru gan atsauca, bet kopumā biroja priekšnieka amatam bija pieteikušies 13 pretendenti.

KNAB priekšnieka amata pretendentu vērtēšanas komisiju vada Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane, komisijā ir Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta senators Artūrs Freibergs, Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Arvīds Kalniņš, Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Kažociņš, Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!