Ja cilvēki nebūs aktīvi, nāksies turpināt dzīvi kopā ar tiem pašiem politiķiem, kas pašlaik ir "uz skatuves", piektdien laikrakstā "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai" publicētā intervijā norāda Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Pēc viņa teiktā, vienmēr jābūt cerībām uz labām pārmaiņām – to, ka politiķi mainīsies.

"Ja nebūtu šādu cerību, mums atliktu vien bezspēcībā aiziet postā. Ir redzams, ka visam jāmainās, jo politiķi darīt un dzīvot tā, kā tas noticis līdz šim un kā tas bijis pieņemts, – vairs nevar un nedrīkst. Taču arī vēlētājiem ir jābūt aktīvākiem. Bieži vien ir vērojama šī pozīcija: skatāmies TV, runājam virtuvē vai pētām internetu, vienmēr gudri kritizējam politiķus un viņu lēmumus, reizēm tas ir pamatoti, reizēm – ne visai, bet tajā pašā laikā neesam gatavi iesaistīties politikā. Ja cilvēki nebūs aktīvi, nāksies turpināt dzīvi kopā ar tiem pašiem politiķiem, kas šobrīd ir "uz skatuves". Ja šie politiķi nemainīsies, mēs nonāksim vēl lielākā purvā," atzīst Vējonis.

Runājot par vēlēšanām, prezidents atzīst, ka lielākās bažas ir par populistiskajām partijām, kas var figurēt nākamajās vēlēšanās, sākot jau ar pašvaldību vēlēšanām.

"Bet mums visiem jāpatur prātā: vai izvēle par labu populistiem sabiedrībai ir vislabākā? Mums darba plānā ir nākamgad realizēt reformas veselības aprūpē un izglītībā, bet populisti to nekad nedarīs, jo šīs reformas nebūs īpaši populāras," skaidro Vējonis.

Viņš min, ka vēlme atbalstīt populistus liecina par sabiedrības divkosību – sabiedrība no politiķiem pieprasa reformas, bet vienlaikus, tiklīdz ir kāds reformu piedāvājums, sabiedrība to kritizē, sakot – mūsu slimnīcu neaiztikt, mūsu skolu neaiztikt utt.

"Kaimiņiem – jā, mums – ne. Tad jau mēs nespēsim pieņemt nevienu lēmumu. Mums kā sabiedrībai jābūt saprotošiem, reformu lēmumi jāatbalsta, citādi pārmaiņu nebūs. Politiķiem vienmēr ir bijis jāprot kā hameleoniem piemēroties videi, kurā viņi dzīvo, un viņi, protams, mēģinās piemēroties sabiedrības prasībai "to skoliņu" vai "to slimnīcu" neslēgt," norāda Valsts prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!